Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 9 januari 2011

Mammas Pain Riche

Jag har lärt mig att man inte säger Pain Riche i Frankrike. Även om man kan tro det. På Wikipedia beskriver man Pain Riche såhär:

"Pain Riche är en Baguette med vallmofrö. Benämningen "Pain Riche" är speciell för Sverige. Ordagrant betyder "pain riche" helt enkelt "rikt bröd" på Franska, och en baguette med vallmöfrö kallas "baguette pavot", "vallmobaguette"".

Min mamma har alltid bakat Pain Riche men har aldrig vad jag vet haft vallmofrön på. Fick receptet av henne för ett tag sedan och igår bakade jag dem för första gången. Blir inte sådär frasiga som baguetter utan mer sega, saftiga och goda. Hade inte tillräckligt med rågsikt hemma så jag tog lite grahamsmjöl. Tillsatte även en deciliter solrosfrön eftersom jag tycker det är så gott. Tyckte även mängden vetemjöl var lite väl tilltagen så känn efter! Här kommer mammas orginalrecept.

3 längder

5 dl vatten
30 g jäst
1/2 msk smör eller margarin
1/2 msk salt
4 dl rågsikt
drygt 1 liter vetemjöl

  • Värm vattnet knappt fingervarmt, ca 30 grader.
  • Smula jästen i en bunke och rör ut den i hälften av vattnet.
  • Tillsätt resten av vattnet, matfettet, saltet och rågsikten.
  • Arbeta in vetemjölet till lagom fast deg.
  • Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
  • Arbeta degen så den släpper bakbordet.
  • Dela degen i tre jämnstora bitar. Rulla dem i längder.
  • Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt och låt dem jäsa i ca 30 minuter.
  • Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i 10-12 minuter eller tills de fått en fin färg.


10 kommentarer:

Nina Sommar sa...

Jag tror man kan variera baguetter hur mycket som helst. Behändigt format dessutom, både att baka och att äta. Brukar också "pimpa" mina baguetter med olika frön och grövre mjöl.

Moma sa...

Mammor är bäst- alltid massor av härliga recept i sina gömmor! :-)

Jessi sa...

Mums bröd! :)

Sv. Ja visst e de kul att variera lite ibland, annars blir de ju så himla tjatigt tycker ja! ;)

charlotta sa...

vad fina de ser ut! tror att det var tore wretman som skapade ordet pain riche, om jag inte minns helt fel (läste det någonstans för ett tag sedan!)

Tina´s Mat sa...

Har sparat receptet då detta låter väldans gott!

Fia sa...

Geisha är en stor favorit här hemma.Sonen hat blivit helt galen i det =)

Johanna sa...

Mmmmm gött !!
Måste spara receptet..

:)

Ha det bäst !

Mårtenssons kök sa...

Gott med lite extra tugg i som solrosfröna ger. Fina ser dom ut oxå.

Cupcakesfluffan sa...

Så gott brödet ser ut, Pain Riche hör man allt mer sällan nu för tiden, står ju alltid baugetter i affären och så gott med valnötter i, min absoluta favorit ingrediens i bröd

Pernilla sa...

jag började nästan misstänka att det var min mamma som hittat på att det heter pain riche för det är typ bara henne som jag hört använda det ordet ;)

hoho, jo jag vet, jag kände nästan hur tacospolisen stod utanför fönstren och tittade argt på oss där vi satt hur fräckt som helst på en LÖRDAG och åt tacos. jag skäms. men vad ska man äta på lördagar då? torsdagen har ju sin soppa och söndagen sin söndagsstek...