Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 6 januari 2011

Fläskfilé med smak från hela världen

Jobbade som vanligt, alltså hela dagen, i går och var så glad att jag handlat och förberett kvällens middag redan dagen innan. Inspiration till vår Trettondagsaftonmiddag fick jag av Gourmetmorsan. Och resultatet blev kanongott! Madeléne kallar det Grekisk Pytt på sin blogg men jag tycker att det blev en blandning av smaker från hela världen: Norden, Medelhavet och Asien. Smaker som jag verkligen gillar! Det bästa med rätten är att det är allt i en ugnsform vilket minimerar momenten och maten sköter sig mest själv.

Receptet är för fyra portioner. Börja med marinaden dagen innan.

1 fläskfilé, ca 500g

Marinad
3 vitlöksklyftor
1,5 dl neutral olja (tex. rapsolja)
2 msk kinesisk soya
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk sambal oelek
salt och peppar

Riv vitlöksklyftorna och blanda dem med resten av ingredienserna i en bunke. Putsa och skiva fläskfilén i ca 1 cm breda skivor och lägg dem i marinaden. Ställ kallt i ett dygn.

Rör även ihop såsen dagen innan. Låt den stå och "gotta" till sig i kylen över natten.

2 burkar creme fraiche
4 msk majonäs
2 pressade vitlöksklyftor
2 tsk örtkrydda
salt och peppar

Dags att börja tillaga!

6-8 st potatisar (beroende på storlek)
2 st morötter
1 stor palsternacka
1 rödlök
2 paprikor i olika färger
ca 10 st körsbärstomater
1 frp fetaost

Skala och skär rotfrukterna i lika stora bitar och lägg dem i en ugnsfast form. Salta och strö över chiliflakes. In i ugnen på 220 grader i ca 25 minuter, eller till rotfrukterna är nästan helt klara.

Klyfta rödlöken, skär paprikan i bitar, halvera tomaterna och lägg ovanpå rotfrukterna. Lägg på fläskfilén och häll över marinaden från köttet. Strö till sist över smulad fetaost. Gratinera i ugnen i ytterligare ca 20 minuter.

Före ugnen

Efter ugnen

Servera med såsen. Supergoda smaker och det gäller att man inte är allergisk mot lök och vitlök, känner jag idag... Det var ju lill-lördag, helg och allt möjligt i går så vi tog en flaska vin till maten (precis som man måste ha en anledning då?!). Ett vitt, halvtorrt vin från Tyskland som är väldigt prisvärt. Gräsö heter det och kostar endast 67 kronor på systembolaget.

I dag yr snön utanför fönstret. Ibland snöar det och ibland bara blåser det ner från taken. Men ser inte speciellt lockande ut så jag tror att jag håller min inomhus idag!

2 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Så gott det ser ut

Hanna sa...

Såg det här receptet inne hos Pinglan också. Det låter och ser ju jättegott ut! Funderade på att göra det idag men fläskfilén ligger i frysen än och jag vill nog låta den marineras under natten så jag får spara det till nästa helg! Mmm, längtar redan. :)