Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 26 december 2010

De absolut godaste Revbenen

I går gjorde jag revben. Blev sååå gott!! Har nog faktiskt aldrig ätit så goda Revben. Det tar lite tid att tillaga men inte mycket jobb. Saftiga, smakrika och köttet bara föll av benen. Receptet är Leila Lindholms som jag har trixat lite med.

3 kg tjocka revben
3 st vitlöksklyftor
2 st gula lökar
3 st morötter
vatten och salt
  • Lägg revbenen i en stor kastrull och täck med vatten. Lägg i morötter i stora bitar, hela vitlöksklyftor och lök i klyftor.
  • Koka revbenen på låg värme i 3-4 timmar tills köttet börjar falla av benen och blivit riktigt möra.
  • Ta upp revbenen ur vattnet och låt de rinna av och lägg dem sedan på en plåt.
Glaze
1 dl ketchup
1 dl japansk soja
1 dl råsocker
2 msk rapsolja
0,5 dl flytande honung
1 bit ingefära, riven
2 vitlöksklyftor, rivna
  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Rör i hop alla ingredienserna till glazen.
  • Pensla glazen på revbensspjällen och kör dem i ugnen i ca 30-40 minuter, tills de fått färg. Ta ut dem ett par gånger och pensla på mer glaze.
  • Dela i bitar och servera direkt.
Till Revbensspjällen hade vi Hasselbackspotatis.

Skala en fast potatis. Lägg potatisen i en träslev och skär skivor, inte helt igenom. Lägg en skiva smör på varje potatis. Salta peppra och häll lite ströbröd på. Baka i ugnen på 200 grader i ca 30 minuter beroende på storlek. Känn efter med en sticka så de är mjuka och klara.

Det juliga tillbehöret blev en rödkålssallad med apelsin. Strimla rödkålen tunt. Krydda med salt och peppar. Ringla över rapsolja och lite flytande honung. Massera med händerna. Filea apelsinerna och blanda ner. Låt stå och dra en stund före servering.


Underbart goda Revben med Hasselbackspotatis, Rödkålssallad med apelsin och brysselkål. Lagom juligt och gott!!

Det blev en välbehövlig promenad på Juldagens eftermiddag. -10 grader och blåst så det kändes bra mycket kallare på vissa ställen. Men skönt att röra på sig lite. Någon hade parkerat sin cykel i vägkanten får några dagar sedan...

...även traktorn har stått stilla några dagar.

Visst är det vacker med vinter!? Orörd snö på åkrarna, solen på väg ner, gnistrande kallt!

10 kommentarer:

Mitt smultronställe sa...

Hej!!!

Mmm det däe lät riktigt gott.. Hungrig man blev, själv gör jag en räklåda med massor med dill!!

Ha det gott, kram Camilla.

Mårtenssons kök sa...

Jaha, och var blev vår inbjudan av?! Hahaha... Nej, vi ska minsann ta och slänga hop dessa själv inom det närmsta, de låter verkligen precis som att de passar våra smaklökar perfekt!
Härliga vinterbilder, här blåste det oxå vansinnigt kalla vindar igår, men lite bättre idag, tack o lov.

tina sa...

Åh, revben var riktigt länge sedan. Det är ju så gott! :-) God fortsättning.

Leila sa...

varför lägger du inte ut att du snott receptet av Leila ???

charlotta sa...

vi kom nyss upp till göteborg igen och jag saknar redan skåne. buhu! helt fantastiska bilder, men så är det ju också världens finaste landskap (inte alls subjektiva åsikter, nej...)

kommentaren från "leila" känns för övrigt totalt meningslös och dum. vad är det för idiot som skriver så?

Remsan sa...

Håller med, vilken töntig "anonym" Leila.
Koka revebenen innan är kanon. Det brukar min pappa göra. Blir så möra och sjukt goda!

Helena Ljunggren sa...

Mums för hasselbackspotatis!

God fortsättning!

Anonym sa...

Det står ju till och med att det är lailas recept ju,

Yena sa...

Har testat spjällen idag. Såååå goda! Slurp!
Jag hade inte tillräckligt med japansk soja så jag drygade ut med kinesisk soja, teryjakisås och Caj Ps original. Det funkade väldigt bra.

Patrik sa...

Myth #1: Boil ribs to make them tender
A lot of folks boil their ribs. Don't do it! You wouldn't boil a steak would you? When you boil meat and bones, you make flavorful soup. That's because water is a solvent that pulls much of the flavor out of the meat and bones and makes the meat mushy. Boiling also removes vitamins and minerals. That's why the water is cloudy when you're done. That's flavor in the water. DOH! Taste tests have shown that ribs are most flavorful when roasted. If you are in a hurry, you are better off steaming or microwaving ribs and then finishing them on the grill or under the broiler. Just don't boil 'em if you want max flavor! If you boil ribs the terrorists win.

Källa: http://amazingribs.com/