Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 8 november 2010

Chokladfondant

I helgen gjorde jag ett nytt försök att göra Chokladfondant. Denna omtalade dessert som nog förekommit flest gånger i TV-programmet "Halv åtta hos mig". Förra gången gick det ju inte så bra då jag läste lite fel i receptet. Det kan ni läsa om här.

4 portioner
150 g mörk choklad
150 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
4 st ägg
2 st äggulor
0,75 dl vetemjöl

Smörj fyra stycken ugnsfasta formar. Smält chokladen på låg effekt i mikro eller i vattenbad.

Vispa smör och socker vitt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Tillsätt äggulor, smält choklad och slutligen vetemjöl. Såhär långt kan man förbereda och förvara i kylskåp.

Grädda fondanterna i ugn på 200 grader i ca 8 minuter. De ska vara lite rinniga i mitten men ha ett hårt och fast skal.


Till fondanterna hackade jag äpple som jag blandade med kanel och lite socker. Strödde på hackade hasselnötter vid servering.

Ja, hur gick det med försök nummer två då?! Jo, jag följde receptet och körde dem några minuter längre än de åtta som stod i receptet. Men ändå blev de väldigt rinniga i mitten. Lite för rinniga tyckte både jag och Johan. Nästa gång, för skam den som ger sig, så gör jag nog dem lite mindre och gräddar dem så länge som receptet säger. Tips och råd??

9 kommentarer:

Remsan sa...

Jag kan tyvärr inte komma med några bra tips. Men jag kommer gärna på middag om du lyckas ;-) Jag har inte vågat mig på denna dessert ännu...

Cupcakesfluffan sa...

Har inga tips att ge då jag aldrig gjort sådana själva, inte ätit dom heller, borde kanske testa på att göra det, säkert himla mumsigt

vanilla sky sa...

Alltså, det ser ju galet gott ut! Har inga bra tips dock, har aldrig provat att laga chokladfondant... Men jag ska prova en dag, du har inspirerat mig! :)

charlotta sa...

de ser himla goda ut! tror jag berätta det förra gången, men jag gjorde chokladfondant till dessert när vi firade nyår. jag gjorde en prov-fondant på dagen och vaktade ugnen med stoppur för att få den rätta konsistensen. när vi väl skulle göra de riktiga fondanterna var vi alla ganska sliriga, men de blev bra ändå! hoppas att du lyckas bättre nästa gång!

Katarina sa...

Hej
På min blogg har jag ett recept på chokladfondant och dom lyckas bra. 9 min i ugn gör att dom är rinniga, men om man har dem inne en stund längre blir dem mindre rinniga. Så goda att äta varma med vaniljglass. Jag har också testat att göra dem i förväg och sen senare värmt dem i micron vid servering, det går också :) Lycka till!
http://hovkonditorn.blogspot.com/2010/10/choklad-chocolate.html

Mor-Mia sa...

Vad roligt att du lyckades!
Får nog prova någon dag, för den är ju som sagt omtalad ;)

Håkan och Anki sa...

Vi har inga tips tyvärr, vi hör till dom som inte heller vågat oss på fondanter. Än i alla fall, för prova ska vi, kanske när du lyckats få till dom så du kan berätta för oss hur du lyckades:)

Erika - Bakglädje sa...

Har tyvärr inga tips att ge, men det ser väldigt gott ut.

Coquina sa...

Utan att skryta så har jag ett superbra tips som funkar varje gång. När du gjort klart smeten och hällt upp i rorman så MÅSTE man ställa dem kallt i minst 45 minuter, gärna längre. Nu när det är kallt ute brukar jag ställa dem ute medan man tex äter varmrätten så tar man in fondanterna när det är dags för dessert och sätter då in dem i ugnen. Då blir de klara runtom men rinniga i mitten! Lycka till =)