Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 14 november 2010

Grattis pappa

I dag är det fars dag! För en gångs skull ska min pappa firas "live" på plats i skåneland. En ganska intressant dag och satt och undrade varför man firar det. Så jag kollade upp det på Wikipedia.

Firandet kommer ursprungligen från USA, såklart. Initiativtagaren var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 Juni 1910 i Spokane, staten Washington. Firandet kom till Sverige först 1931 och firades till en början i juni, presis som de övriga länderna i norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors Dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi Himmelsfärdsdag (i Tyskland).


Min pappa

Inga kommentarer: