Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 2 november 2010

Värmande Fiskgryta

I går var en riktig skitdag. Regn, blåst, tråkig dag på jobbet och på allmänt dåligt humör. Tror att allt hänger ihop på något sätt....

Brukar kolla dagens väder i tidningen på morgonen innan jag cyklar till jobbet. Denna dag stod det "risk för skurar". Så jag tog en halvgardering och tog en regnjacka på mig. Regnade inte när jag cyklade till jobbet men när jag väl kommit dit var det som en enda lång skur resten av dagen. När jag kom hem från jobbet var jag så blöt på benen så jag kände hur vattnet rann längs benen och ner i skorna.

Kall, frusen och dyngsur kände jag för en värmande soppa till kvällsmat. Så jag slog till på en Fiskgryta med färsk fisk. Nästan lite vardagslyx!

Fiskgrytan gjorde jag lite av vad som fanns hemma och blev ungefär såhär:

1 Fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 st stora potatisar (king edward)
2 st morötter
1/2 röd chili
ca 3 dl vitt vin
ca 3 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 msk fiskfond
2 msk tomatpuré
1 burk hela tomater
2,5 dl matlagningsgrädde
Lax och kummel, ca 600 g totalt

Strimla lök, fänkål, potatis och morot på en mandolin (som inte är allt för använd). Riv vitlöksklyftorna på ett rivjärn. Skiva chilipepparn. Bryn lök, fänkål, vitlök och peppar i smör i en stor gryta tills den mjuknat men inte tagit färg. Häll på vin, vatten, buljong, fond och tomatpuré. Koka ihop i några minuter. Tillsätt tomater och grädde och koka upp. Tillsätt potatis och morot och låt koka mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Dela fisken i kuber och lägg i grytan. Låt koka upp och servera direkt. Strö över färsk hackad dill.

Grytan serverade jag med stenugnsbakat bröd (dagsfärskt från ICA) och aioli som jag gjorde såhär:

Riv en vitlöksklyfta och blanda med två äggulor. Tillsätt under konstant vispning 1 dl olivolja under i en tunn stråle. Smaka av med vitvinsvinäger, salt och lite cayennepeppar. Blev lite rinnig men oj, vad god!!

Aioli

Stor gryta med värmande fiskgryta

Blev riktigt nöjd med grytan. Mycket goda smaker och mycket att tugga på. Lax och kummel håller ihop bra och lite aioli på toppen var pricken över i:et.

I dag är jag ledig och hemmapyssel står på schemat. Brödet står på jäsning, sen blir det bullbak, ev kakbak och storstädning. Självklart kommer jag att rapportera under dagen!

5 kommentarer:

Katja sa...

Tack!!

Fiskgryta har jag gjort ett par gånger i kaffekokaren. Det blir riktigt bra, du borde testa! ;)

Kaksmulan sa...

Åh så gott det ser ut, det var länge sedan jag gjorde fisksoppa/gryta nu men helt klart dags för jag blev jättesugen ;)

Håkan och Anki sa...

Mums! Fisksoppa med fänkål blir så himla gott!
Lite av ert väder fick vi här nere i dag, inte roligt!

Therese Östberg sa...

Vilken smarrig fisksoppa, nu blev jag riktigt sugen.

Ida-www.lippstick.se sa...

Spännande, det låter riktigt gott!
/ Kramar Ida-www.lippstick.se