Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 4 november 2010

Kanelbulle, den godaste av bullar!

I går när jag var ledig bakade jag kanelbullar. Det är ju de godaste bullarna!! En sak som jag hängt upp mig på sedan jag flyttade till Göteborg för tio år sedan att man kallar allt sött bakat av vetedeg för "bullar". Mitt första jobb i stan var på ett café och när någon beställde en bulle så plockade jag fram en fralla och frågade vad de ville ha på. Men så fel det blev. En bulle i denna delen av landet är tydligen kanelbulle/vaniljbulle/säterknut eller andra söta bullar. Nu har jag lärt mig. Fralla eller rundstycke heter det när det egentligen är en bulle... Vad säger ni?!

Grundrecept till många bullar

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och lös den med mjölk, socker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda ihop mjukt smör, strösocker och kanel.
  • Dela upp degen i mindre bitar och kavla ut till en stor rektangulär. Bred på smörblandningen. Rulla ihop på längden och skär i lika stora bitar. Lägg i bakformar och placera på en plåt.
  • Jäs under bakduk i ca 40 minuter.
  • Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
  • Grädda i ca 10 minuter.
Jag använde min favorit, manitoba cream, vilket gjorde att alla bullar jäste ihop på plåten. En del av bullarna fyllde jag med nutella istället för kanelblandningen. Det är min kompis Karna och hennes man Johan som har lärt mig det. Sååå gott!!!

Nu har jag bjudit på kanelbullar på jobbet och fyllt frysen. Alltid bra att ha om man får fikagäster.

8 kommentarer:

Sanne Erlandsson sa...

Visst är det gott med kanelbullar. Jag tycker det är lite kul att olika bakverk heter olika. För mig som är Blekingetös är bulle kanelbulle, fralla har man pålägg på. Bodde i Småland ett tag och där hette fralla brödbulle!
Men en annan grej jag stött på i Göteborg var när jag beställde en munk och fick en gräddbulle, hur beställer man en munk (med hål i mitten)???

Anna sa...

Ja men erkänn, även om man fotar en del själv så blir det ju något annat med riktiga grejor. ljussättning och annat proffsigt. Glöm inte att bidra med ditt favoritrecept i månadens kökskreation! Kram

Cupcakesfluffan sa...

Bullar är så gott och ja, här i Göteborg så betyder allt bulle, kanelbulle :-)eller någon annan söt bulle

Erika Skogly sa...

Här uppe i Skellefteå säger vi bulle och menar typ kanelbullar och fralla har man pålägg på. Nutella i bullarna lät ju hur gott som helst!

-Erika
http://smaskelismaskens.blogspot.com/

Nina Sommar sa...

Du kan ju be Ulf berätta om problemen vi haft när vi köpt gifflar/horn i Ystad på somrarna...

charlotta sa...

haha! vad kul, har också tänkt på det där bulle vs fralla-problemet. ofta när jag fikar på jobbet köper jag ostbullar och mina kollegor fattar ingenting för de tycker att det heter fralla. tss. samma problem existerar med gräddbullar/munkar.

Fru Matglad sa...

Tack Sofie!
Ser urgott ut...
Jag säger bullar till vetebullar...inte brödbullar =)

Maria sa...

Nu blev jag riktigt bull-sugen!