Grundrecept till många bullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke och lös den med mjölk, socker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda ihop mjukt smör, strösocker och kanel.
- Dela upp degen i mindre bitar och kavla ut till en stor rektangulär. Bred på smörblandningen. Rulla ihop på längden och skär i lika stora bitar. Lägg i bakformar och placera på en plåt.
- Jäs under bakduk i ca 40 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i ca 10 minuter.
Nu har jag bjudit på kanelbullar på jobbet och fyllt frysen. Alltid bra att ha om man får fikagäster.
8 kommentarer:
Visst är det gott med kanelbullar. Jag tycker det är lite kul att olika bakverk heter olika. För mig som är Blekingetös är bulle kanelbulle, fralla har man pålägg på. Bodde i Småland ett tag och där hette fralla brödbulle!
Men en annan grej jag stött på i Göteborg var när jag beställde en munk och fick en gräddbulle, hur beställer man en munk (med hål i mitten)???
Ja men erkänn, även om man fotar en del själv så blir det ju något annat med riktiga grejor. ljussättning och annat proffsigt. Glöm inte att bidra med ditt favoritrecept i månadens kökskreation! Kram
Bullar är så gott och ja, här i Göteborg så betyder allt bulle, kanelbulle :-)eller någon annan söt bulle
Här uppe i Skellefteå säger vi bulle och menar typ kanelbullar och fralla har man pålägg på. Nutella i bullarna lät ju hur gott som helst!
-Erika
http://smaskelismaskens.blogspot.com/
Du kan ju be Ulf berätta om problemen vi haft när vi köpt gifflar/horn i Ystad på somrarna...
haha! vad kul, har också tänkt på det där bulle vs fralla-problemet. ofta när jag fikar på jobbet köper jag ostbullar och mina kollegor fattar ingenting för de tycker att det heter fralla. tss. samma problem existerar med gräddbullar/munkar.
Tack Sofie!
Ser urgott ut...
Jag säger bullar till vetebullar...inte brödbullar =)
Nu blev jag riktigt bull-sugen!
Skicka en kommentar