Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 16 november 2010

Lakritskola med flingsalt

Förra veckan fick jag ett sånt ryck och sånt sug efter julgodis så det var bara att sätta igång. Senaste numret av Lantliv Mat &Vin var fullproppat med massor av smaskig inspiration inför julen. Lakritskola med Flingsalt gick bara inte att motstå! Sött och salt. Mumsfillibaba!!!

ca 60 st
3/4 dl turkisk peppar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt att strö på

  • Klä en form, ca 20x20 cm, med bakplåtspapper.
  • Krossa karamellerna i en mortel.
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och karamellkrosset i en gryta.
  • Koka upp under omrörning. Koka sedan kraftigt utan lock tills termometern visar 117-120 grader, eller gör kulprovet. Rör om då och då.
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kallt att stelna.
  • Smält chokladen i ett vattenbad och låt den svalna något. Det ska helst bara vara 10 graders skillnad på kolan och chokladen.
  • Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på galler eller bakplåtspapper. Strö över havssalt på toppen av varje kola innan chokladen stelnat.
Bör verkligen testas!! Jag tog med en burk och gav till min lillebror och hans sambo som jag sov hos i fredags natt. Funkade fint till Amaronevinet;)

Jag doppade hälften i choklad och resten virade jag in odoppade i bakplåtspapper. Funkade fint!!

14 kommentarer:

Remsan sa...

Jag gjorde sådan här kola för någon jul sedan. Det receptet tror jag kom från Johanna Westman. Kanongott var det iaf! Vad fina dina praliner blev!

vanilla sky sa...

Men vilka fina! Ser verkligen gott ut!

Håkan och Anki sa...

Tack! Va bra att du satte in receptet, vi blev så nyfikna. Eftersom vi älskar salt godis så passar dessa oss.
Så fina dina blev.

Pernilla sa...

snygga praliner! jag har dock inte riktigt bestämt mig för vad jag tycker om kombon lakrits & choklad ännu, det är som att jag ibland kan bli helt galet sugen på det och ibland vill jag bara spotta ut biten jag har i munnen. knepigt!

vi har samma jämställdhetsystem här hemma också faktiskt, jag lagar alltid maten och jimmy diskar alltid. kanon! (tycker jag iaf ;))

Martina J sa...

Oj, vad fina! Kan tänka mig att detta är riktigt gott, så det får jag nog ta och testa! :)

charlotta sa...

oh. my. god. choklad och salt och lakrits tillsammans är ju liksom världens godaste som man kan äta! denna ska jag definitivt prova.

Kaksmulan sa...

Det låter verkligen mumsfilibaba!! Har skrivit ut receptet och ska testa så fort jag får tillfälle. Så glad att jag råkar ha en påse turkisk peppar i skåpet ;). Gör ju inte saken sämre om de passar bra till Amarone!

Cupcakesfluffan sa...

Såg också det receptet i tidningen och receptet ligger på min lista på allt julgodis jag skall göra :-)

Tinas skåpmat sa...

Men du vilka läckra godisar, detta måste jag testa låter hur smarrigt som helst!!

Mor-Mia sa...

Precis min smak. Det vet jag bara genom att läsa rubriken!

Erika - Bakglädje sa...

Mums, vad gott det ser ut.

Johanna sa...

sååå goda !!!
Gjorde sådana förra julen...
bara längtar att få göra dom igen.

ha en underbar helg !!

Torsk på Lax sa...

Ja, de var riktigt snygga och visst är choklad, lakrits och salt en grym kombo!

Malin`s Diner sa...

Nu har jag läst deta här receptet på flera olika bloggar. så nu måste det testas av mig också. Låter ju galet gott. Och tänka sig, jag har en flaska Amarone hemma dessutom... Men det får bli till nästa helg!

Kram kram