Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 10 november 2010

Äntligen fick jag användning för min Butternutpumpa

Ja, jag har ju haft en Butternutpumpa i kylen ett tag nu. Verkar i och för sig inte må så dåligt, mer jag som mått dåligt av att inte vetat vad jag skulle göra med stackaren. Brist på recept har det verkligen inte varit i dessa pumpatider. Kakor, bakverk eller mat. Tror att valen har varit för många helt enkelt.

Så idag fick jag ett ryck. GP har kommit så sent på morgonen denna veckan så jag har suttit och bläddrat i lite mattidningar till frukost. Då hittade jag ett recept i Laga Lätt (9/10) på Ugnsbakad Torsk med Pumpamos. Så det fick det bli!

4 portioner
1 butternutpumpa
2 msk olivolja
4 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk riven färsk ingefära
1,5 msk olivolja
1 burk krossade tomater
2 apelsinder
600 g torskfilé
200 g fryst bladspenat
1/2 röd chilifrukt
1 dl lätt creme fraiche
2 msk hackad dill
salt och peppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär den i mindre bitar. Lägg i en ugnssäker form, ringla över olivolja. Krydda med salt och peppar. Rosta mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills pumpan blivit mjuk.

Skala löken och skär i tunna skivor. Skala och finhacka löken. Fräs löken i olivolja i en kastrull tills den blivit mjuk och fått lite färg. Tillsätt vitlök och den rivna ingefäran, låt fräsa med en stund. Tillsätt krossade tomater och puttra ytterligare en stund.

Skala apelsinerna med en vass kniv så att även det vita försvinner. Skär den i små tärningar och lägg i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Lägg torskfileérna i en smord form och krydda med salt och peppar. Häll över tomatsåsen. Tillaga mitt i ugnen ca 15 minuter tills fisken är genomstekt.

Tina och fräs spenaten i en kastrull.

Mosa pumpaköttet med en gaffel. Skär chilin i tunna skivor. Blanda pumpamoset med creme fraiche, dill och chili.

Tyckte att tomatsåsen blev lite besk med apelsinen och smaken av ingefära försvann lite. Ändå hade jag bara en apelsin, vilket jag tyckte räckte. Pumpamoset blev fantastiskt gott!! Smakade lite som sötpotatis. Sött, salt och beskt ihop blev en god kombination. Moset kommer jag absolut göra igen. Gott med dill i.

4 kommentarer:

Remsan sa...

Jag vet inte hur många gånger jag sneglat på dessa fina pumpor i affären, men precis som du inte kunnat bestämma mig vad jag skulle laga...

charlotta sa...

åh vad gott det låter! påminner smaken om en vanlig pumpa eller?

Mårtenssons kök sa...

Visst kan det bli överväldigande ibland när det finns för mycket att välja mellan. Men det låter ju som att moset blev ett bra val iaf, även om såsen inte blev vad du väntat dej.

Om du kikar in i vårt kök så väntar det något på dej där!

Torsk på Lax sa...

pumpa är ju så gott, ser ut som en riktigt god rätt!