Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 28 februari 2011

Köttfärssoppa

I dag fick jag spö i badmintonen. Vi brukar spela dubbel men idag var vi bara två så det blev lite tuffare match. Var väldigt jämnt länge men jag höll inte matchen ut. Grattis Ida och tack för god match!

Vi hade bestämt att det skulle bli Köttfärssoppa till kvällsmat idag. Hade lite nötfärs över och de flesta andra ingredienser tillhör basförrådet.

Hittade ett recept i tidningen Buffé (2/11) som jag utgick från. Ersatte lammfärs med nötfärs och hade även lite morötter i. Här kommer mitt recept för 4 portioner:

200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 små potatisar
2 morötter
1 medelstor röd paprika
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
1 tsk rosmarin
1/2 färsk röd chili
3 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater (400g)
1 liter vatten
1 köttbuljongtärning
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skär potatis och morötter i ca 1 cm stor tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikan i 1/2 cm stora bitar.
  • Fräs färsen tillsammans med alla kryddor och tomatpuré i en stekpanna.
  • Fräs lök och vitlök i olja i en kastrull ett par minuter tills den blivit mjuk. Häll i färsen, potatis, morot, chili, tomatkross, vatten och buljong i kastrullen. Koka upp och smaka av med salt. Låt koka i ca 30 minuter.
Servera rykande het soppa med en klick creme fraiche. Mycket god soppa, god kryddning som skulle bli om möjligt ännu godare med lammfärs. Testar jag nog nästa gång. Johan tyckte att det smakade lite som Gulasch (som han älskar). Så det gick hem!!
***

söndag 27 februari 2011

Passion för Mat

I dag tog vi en sväng till den årliga matmässan i Eriksbergshallen: Passion för Mat. Missade förra året men var där för två år sedan. Måste säga att det var ungefär samma. Mycket leverantörer på liten yta, mycket folk, mycket gott att provsmaka och trevlig köksskola med "kändiskockar". Hörde en kille som sa: "Man skulle vilja gå själv här". Och jag kan inte annat än att hålla med. Eller i alla fall lite mindre folk. Svårt att komma fram och se, klämma och känna på allt man vill utan att använda armbågarna.

Satt på sköna stolar en stund, pustade och lyssnade/tittade på Alexandra Zazzi och Leif Mannerström som pratade och lagade mat. Man fick provsmaka Zaszzs Profiterol och Mannerströms underbart goda Kycklinggryta med smak av lime (den skulle jag gärna ha receptet på).


Havskräftor

Härlig frukt och grönsaksmonter

Blev några "fynd" med hem. Fransk Lemonad. Provade en annan sort som var slut när jag kom tillbaka så hoppas denna är lika god. Köpte en liten påse Öländska Bönchips gjorda på Bruna bönor. Supergoda snacks! Blev även två små lila Bernadotteskålar.

Efter att ha provsmakat det mesta på mässan var vi inte så sugna på något speciellt ikväll. Vi bestämde oss för våfflor. Med grädde, glass och blåbärssylt. Ägg eller frasvåfflor?! Vi gjorde Vardagsvåfflor (enligt rutiga kokboken)

50 g smör
2 ägg
5 dl vetemjöl
6-7 dl mjölk
1/2 tsk salt

Smält smöret och låt det svalna. Vispa upp äggen lätt i en bunke. Tillsätt mjölet, salt och hälften av mjölken. Vispa klumpfritt. Tillsätt resten av mjölken och smöret. Grädda och mumsa!

Nu är det våffelkoma i soffan resten av kvällen. Trött efter en intensiv helg med mycket trevligheter. Dags att ladda för en ny arbetsvecka...
***

lördag 26 februari 2011

Nötchokladrutor

I går hade jag fredagsfika på jobbet. Bläddrade i "Sju sorters kakor" efter ett annat recept men fastande för dessa. Har för mig att mamma bakat ett antal omgångar av dessa kakor. Choklad, nötter och härligt sega!

1,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
1,5 dl strösocker
1 ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
100 g hasselnötskärnor
  • Blanda mjöl och bakpulver.
  • Rör smör och strösocker pösigt.
  • Tillsätt ägget och sikta i kakaopulver och vaniljsocker genom en finmaskig sil.
  • Rör i mjölblandningen.
  • Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper och placera det i en långpanna, 25x35 cm.
  • Strö över grovt hackade nötter.
  • Grädda på 200 grader i ca 15 minuter. Skär kakan i 5x5 cm stora rutor medan den ännu är varm.
Mia Skäringer på Konserthuset i går, jobbat tidigt idag, shoppat lite... Gissa om jag somnade en stund på soffan för en stund sedan. Nu ska jag hoppa in i duschen och ladda för nästa äventyr. Ikväll ska jag på reunionfest med ett gäng tjejer jag jobbade med när jag flyttade till Göteborg för ca 10 år sedan. Många av dem har jag inte sett sedan dess. Ska bli superkul!!

***

torsdag 24 februari 2011

Ärtsoppa

I går kokade jag ju storgrytan med Ärtsoppa. Härligt att ta fram i kväll efter jobb och en liten löptur (inte så långt, inte så snabbt, men skönt). Koka upp, smaka av med mer kryddor och tillsätta tärnad julskinka (ja, nu är den snart slut).

Ärtsoppa 8 portioner
5 dl torkade gula ärtor
1,5 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
1 morot
salt o peppar
torkad timjan
  • Lägg ärtorna i blöt i rikligt med vatten 12-24 timmar.
  • Skölj ärtorna och koka i en rymlig kastrull med vatten, salt, timjan, buljong, hackad lök och morot.
  • Låt sjuda 1-2 timmar. Skumma och plocka upp tomma skal som flyter upp till ytan. Rör om då och då.
  • Servera rykande het med en klick senap i.
  • Smaka av med mer kryddor
Har en helg framför mig med massor av skojigheter. Ska försöka klämma in ett besök på matmässan "Passion för mat" som är i Eriksbergshallen här i Göteborg i helgen. Någon mer som ska gå??
***

onsdag 23 februari 2011

Biffwok med Cashewnötter

I dag blev det storkok i lilla köket. Storgrytan med ärtsoppa har kokats. I morrn är det torsdag. Skönt att ha maten helt klar någon dag när man kommer hem. Bara koka upp, i med lite kött och smaka av efter jobb och träning.

Till kvällsmat idag blev det Biffwok. Eller.... jag använde innanlår och det blev tyvärr lite segt. Men väldigt gott! Receptet hittade jag i senaste Buffé (2/11).

4 portioner
500 g strimlad biff
1,5 dl hoisinsås
1 gul lök
2 röda paprikor
1 dl cashewnötter
1 tsk chiliflakes
  • Blanda den strimlade biffen med hoisinsåsen i en skål. Låt marinera medan du förbereder resten.
  • Skala, halvera och skiva löken tunt. Dela, kärna ur och skär paprikan i 2-3 cm stora fyrkantiga bitar.
  • Rosta cashewnötterna i en torr panna. Lägg åt sidan.
  • Häll över köttet i en sil och samla upp såsen som rinner igenom. Rör runt och pressa ut så mycket sås som möjligt. Spara såsen. Woka köttet i olja i en het panna ca 3 minuter under omrörning. Ta upp och lägg åt sidan.
  • Woka lök och paprika hastigt i olja under omrörning. Krydda med 1/2 tsk salt och chiliflakes. Häll på köttet och blanda ihop med grönsaker och sås så allt blir varmt.
  • Servera med ris, cashewnötter och en limeklyfta att pressa över.
God söt/salt smak av hoisinsåsen, sötma av paprikan och hettan av chiliflakesen. Lite synd att köttet blev segt så nästa gång gör jag det med biff. Observera att ärtskotten fick agera garnityr. Snyggt och gott!
***

tisdag 22 februari 2011

Ärtskott

För ett tag sedan läste jag på Pyttes Matblogg att hon hade odlat Ärtskott. Jag har verkligen inte gröna fingrar men blev väldigt sugen på att experimentera. Så jag gav mig iväg och köpte blomjord. Gula ärtor har jag haft hemma ett tag då jag tänkt länge att jag ska koka ärtsoppa.

Fyllde en kruka till 3/4 med jord. Hällde på lite gula ärtor och fyllde på med ett tunt lager med jord. Vattna vattna! Placerade krukan i köksfönstret där det är lagom soligt.


Efter bara några dagar börjar små skott ta sig upp ur jorden. Man kan se hur skotten trycker sig upp ur jorden. Har vattnat då och då så jorden aldrig blivit snustorr.

Idag, drygt en vecka efter sådd, är ärtskotten så här höga och fina. Smakar ärtor, nyttigt och gott! Spänstiga och bra "tugg". Snygga är de! Nu ska jag bara hitta nån bra mat att servera dem till:).


måndag 21 februari 2011

Chokladpudding - favorit i repris

Ett av mina populäraste recept som folk surfar in på här är Chokladpudding som jag gjorde och bloggade om för nästan exakt ett år sedan. Blev sugen på att testa igen om det verkligen var så gott som jag kommer ihåg. Det gäller att komma ihåg att det är skillnad på chokladpudding och chokladmousse. Chokladsmaken i pudding är inte alls lika framstående och inte lika krämig och gräddig smak som en mousse. Men hemmagjord chokladpudding är attans mycket godare än pulver-pudding som man gjort många många gånger! Och inte alls lika mycket socker kan jag tänka mig.

Receptet kommer från Per Morbergs fantastiska kokbok: Scenen, livet och konsten att laga mat.

5 dl standardmjölk
5 msk maizena
3 msk strösocker
3 msk kakaopulver
1 uppvispat ägg
1 msk vaniljpulver

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm under omrörning tills krämen börjar sjuda och bli tjock. Låt den svalna.

Häll krämen i en stor skål eller i portionsskålar. Låt kallna i kylskåp 3-4 timmar.

Måste erkänna att jag faktiskt misslyckades när jag svängde ihop denna i lördags. Den stelnade aldrig och var lika rinnig på söndag förmiddag. Suck! Men i stället för att slänga hällde jag tillbaka den i grytan och kokte upp den igen och lät den bli något tjockare. Sen stelnade den snabbt. Så det blev söndagsgott istället!

Servera med lättvispad grädde och skivad banan. En riktig klassiker!

***

söndag 20 februari 2011

På tur i det fina söndagsvädret

I dag har vi fått väldigt mycket friskluft. Blev en tur på drygt tre timmar i Skatås. Runt och på Härlanda Tjärn var det som vanligt (eller mer än vanligt) mycket folk. Parkeringen var full, folk som sprang, promenerade, grillade korv och rastade barn på isen. Vi promenerade förbi allt och upp på Getryggen. Lugnt och skönt och inte inte en människa. Helt ensamma, helt tyst och med utsikt över hela östra Göteborg. Vi satte oss på en sten och drack medhavd fika: Varm choklad och Chokladmuffins.

Solen härligt i ögonen under fikastunden

Varm choklad och goda muffins

Inte lätt att ta sig fram överallt

Någon hade gjort ett hjärta på isen på Delsjön

Väl hemma landade vi i soffan en stund med tidning och spännande finaler på skidsprinten på TV. När jag samlat krafter tog jag tag i något som jag länge skjutit på: storstäda badrummet. Pjuhh... Av med alla kläder och fram med det skarpa rengöringsmedlet och gick sedan bananas med duschslangen i hela badrummet. Så nu skiner varenda kakelplatta och golvet är så rent som det går.

Till kvällsmat blev det Stuvade Makaroner och Stekt Falukorv. Känns som måndagsmat men kände att vi hade mer tid idag. Ingen kan göra stuvade makaroner som min mormor kunde. Trots att jag gjorde precis som det stod på paketet (Kungsörnen) blev det inte lika gott. Någon som har något bra knep?! Tyckte att det blev torrt och klistrigt. Men gott ändå.

Stuvade Makaroner 4 portioner
1 liter mjölk
5 dl Idealmakaroner
1 tsk salt
svartpeppar
muskotnöt

Koka upp mjölken och häll i makaroner och salt. Låt sjuda i 25 minuter tills mjölken kokt in i makaronerna. Rör om då och då. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Servera med skivad, stekt falukorv, ketchup och senap.

Vi har 6 kronor kvar på vårat ICA-kort så denna veckan ska vi jobba på att tömma kyl och frys. Något som är nyttigt och välbehövligt ibland. Inte för att vi är helt panka för övrigt men ser det som en sport. Finns gott om mat i frysen som vill bli uppäten.
***

lördag 19 februari 2011

Sju hos C&C

I går drog vi igång en matbloggsvariant av "Halv åtta". Det blev klockan sju hos Calle och Matrepubliken-Charlotta. Förväntningarna var höga!:) Fyra matbloggare med respektive. Tyvärr hade två respektive blivit sjuka.

Vi välkomnades med skumpa och tilltugg. Mikael och Pernilla mumsar och laddar inför kommande tipspromenad där temat för kvällen presenterades: En svensk klassiker. Nä, vi slapp både springa och simma, däremot svara på frågor om knäckebröd och Tore Wretman. Båda lagen hade alla rätt och svarade lika fel på utslagsfråga, så jämn match!

Värdparet fixade och donade i köket inför kvällens middag. Förrätten bestod av Västerbottencheesecake med sikrom som var underbart god! Till den serverades svensk öl från Oppigårds Bryggeri och Snaps.

Calle och Johan (de enda två icke-matbloggare) satt och smålog när vi fotade hejvilt och pratade om matbloggar. Till varmrätt fick vi Biff Rydberg med dijoncréme. Så fantastiskt gott!! Rött vin i glasen trots att damen på Systembolaget tyckte att man minsann dricker öl till Rydberg.

Mätta och glada men självklart fick vi plats med dessert: Skånsk Äppelkaka med hemmagjord vaniljglass. Trots att jag är skåning har jag faktiskt aldrig ätit denna varianten av skånsk äppelkaka med kavring. Och vilken "crunch"!!! Gott gott gott!! Tror att man för eller senare kan hitta alla recept på Matrepubliken.

Mikael hade gjort fina poängblock och Calle och Charlotta blev lite nervösa när vi smög in i sovrummet och visade upp våra poäng för kameran. Poängen avslöjas först när alla haft sina middagar.
Tack kära vänner för en fantastiskt god och trevlig kväll!
Vi ses snart igen!

***

torsdag 17 februari 2011

Det är såsen som gör det!!

I går gjorde jag en kyckling som jag gjort något liknande förut. Konstigt att samma rätt kan smaka så olika eller har det bara gått tillräckligt lång tid sedan jag åt den senast!? Kan inte minnas att det var såå gott som det var i går. Receptet jag gjort förut kommer från Arla.

Denna gången kom inspirationen och idén från Gourmetmorsans Alla Hjärtans-middag.
Såhär gjorde jag:

Balsamicokyckling 2-3 portioner
2-3 kycklingfileér beroende på storlek
smör o olja att steka i
salt, peppar och torkad oregano
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk kycklingfond
2 msk balsamvinäger
några skivor lufttorkad skinka

Dela kycklingfileérna på längden, en eller två gånger, beroende på storlek. Bryn den i olja och smör runt om så den får färg. Krydda med salt, peppar och oregano (rikligt). Lägg fileérna i en ugnsfast form. Häll grädde, fond och vinäger i stekpannan och koka upp och vispa in alla smakerna. Häll såsen över kycklingen. Strimla skinkan och lägg den över kycklingen. Grädda i ugnen på 225 grader ca 15 minuter.

Till kycklingen med den smarriga såsen gjorde jag en ljummen sallad med Kamutvete, ruccola, fetaost, paprika och tomat. Ringlade lite pumpakärnsolja över salladen. Mmm....

Idag åt vi resterna med Tagliatelle. Minst lika gott!

I morgon är det fredag. Det är ju tjohoo i sig!! Ser väldigt mycket fram emot kvällen. Då ska jag och två andra matbloggare, tillsammans med våra respektive, till en annan matbloggare, Charlotta, på halv åtta middag. Ska bli sååå spännande att se var hon och Calle har knåpat ihop. Frågan är: Ska vi ge poäng? Vad vinner man? Blir det vegetariskt rakt igenom eller blir det hemmastoppad korv?! Genomgående med skumpa i glasen?! Kameran kommer att vara med och dokumentera!!:)
***

onsdag 16 februari 2011

Mosters hjärta slår volter

I dag fick jag besök av min syster och hennes små bedårande barn, Rasmus och Ruben. Trots att vi bor ganska nära varandra så umgås vi alldeles för sällan. Och ännu mer sällan kommer de till oss och hälsar på. Så idag när jag var ledig bjöd jag hem dem på lunch. De har typ sportlov.

Bjöd på Potatis- och Purjolökssoppa och syrran hade köpt med sig ett smarrigt surdegsbröd. Barnen gillade soppan. Kan ju vara besvärligt att tillfredsställa barn i matväg ibland.
Syster och Rasmus myser!

Jag hade planerat att baka bröd och Rasmus hjälpte gärna till. Ville även baka Chokladmuffins så det fick vi göra under tiden som brödet jäste. Vi fastnade för Leilas Kladdkakemuffins.

Kladdkakemuffin 12 st
2 st ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1/2 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 mörk choklad 70%
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.
  • Smält smöret och blanda i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
  • Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i äggsmeten.
  • Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i mikron. Blanda ner den i smeten.
  • Placera ut muffinsformar i en muffinsform och fyll formarna till hälften med smet. Grädda dem mitt i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna. Garnera ev med en klick grädde och färska bär.
Hjälpredor och provsmakare av smeten

Ruben gillade det och hade choklad runt hela munnen
(ja, det är en tomtedräkt han har på sig. Han kände för den idag!!:))

Och det var inte bara runt munnen han hade choklad. Även i håret och i örat...


Muffinsen blev kletiga och goda och man fick äta dem med sked. Mmmm.... Tack älskade barn för hjälpen i köket!! Man önskar att man hade fler lediga dagar att spendera med yrvädren!

Ledighetsfrukost

Ledig idag. Älskar att ha en ledig dag mitt i veckan. Speciellt när den är helt oplanerad. Sovit lite dåligt på morgonkvisten och känner mig inte jätteutvilad. Ätit frukost och ska ge mig ut på en promenad tänkte jag. Sen får vi se!

Till frukost blev det som vanligt gröt. Havregryn kokas tillsammans med 1 msk hela linfrö och ca 1 msk gojibär och en gnutta salt. Blanda den heta gröten med frysta blåbär på en tallrik. Tärna en kiwi ovanpå. Och mjölk såklart. Visst är det snygga färger?

tisdag 15 februari 2011

Hemmapizza med tjock botten

I lördags gjorde vi Hemmapizza till Melodifestivalen. Det är ju så gott! Vi gjorde vars en pizza då vi gillar lite olika pålägg. Johan ville ha tjock pizzabotten så jag bakade med Manitoba cream-mjöl. Den blev riktigt fluffig, mjuk och god!

Deg för 1 plåt
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
ca 5 dl vetemjöl (manitoba cream)

Smula jästen i bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör ut jästen. Tillsätt salt, honung och rapsolja. Rör ner lite mjöl åt gången och blanda i hop till en jämn klibbfri deg. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk på dragfri plats.

Jag brukar göra kallrörd tomatsås. 1 burk krossade tomater blandas med pressad/riven vitlök, salt, peppar, oregano, olivolja och en gnutta socker.

Kavla ut degen och lägg den på en bakplåtsklädd plåt. Bred på tomatsås. Lägg på vad du tycker är gott. Jag hade färska skivade champinjoner, gul lök, röd paprika, körsbärstomater, salami, mozzarellaost och lite riven prästost. Grädda på 225 grader i ca 25 minuter eller tills pizzan fått fin färg och osten smält.

Till min pizza hade jag ruccola, oliver, nymalen svartpeppar och ringlad god olivolja över. Gott gott gott!! Denna smarriga, tjockbottnade pizza får bli mitt bidrag till Februari Månads UtmaningKalasgott då temat är att laga hemmagjord paj, pizza eller pasta.
***

Fina smycken

Kom via Facebook i kontakt med en tjej hemifrån "hålan" som gör fantastiskt fina smycken. Kunde inte låta bli att beställa ett armband och ett par örhänge. I dag kom de på posten och var minst lika fina som jag trodde.

Kommer blir supersnygga till sommaren med lite solbränna. Bilden blev kanske lite sådär. Kolla gärna in Mamma Buus hemsida och piffa till dig inför vår och sommar!

måndag 14 februari 2011

Alla Hjärtans dag

Kanske är Alla hjärtans dag ett kommersiellt jippo men jag tycker att det är gulligt! Män som aldrig/sällan köper blommor till sina älskade masar sig iväg och köar bland andra män i blomsteraffären. Tvingade eller ej, det är upp till dem!

Jag fick blommer av min älskling och han hade köat. Gulligt! Men aldrig eller sällan köper man blommer till en man. Min fick en prenumeration på Café. Tror han blev glad!

Till middag blev det Spagetti och Köttfärssås. Lite Lady och Lufsen style! I köttfärssåsen hade jag lök, vitlök, riven morot, kalvfond, rödvin, oregano, krossade tomater, tomatpuré och grädde. Konsten är att koka länge och smaka av med salt och peppar. Servera med nyriven parmesan. God sallad med pumpakärnsolja. Mer om det i ett annat inlägg.

Nu har vi precis tömt en burk med Ben & Jerry glass Caramel Chew Chew. Mums, vad gott!! Ska lägga mig raklång i soffan och kolla på Gynekologen från Askim. Skruvat, men bra!


Hoppas alla haft en bra och mysig Alla Hjärtans Dag!

***

söndag 13 februari 2011

Brunch A la Vegas

I eftermiddag har vi varit på Casino Cosmopol på Brunch. Amerikansk sådan. Härlig lokal en trappa upp från casinot, solen låg på och vi fick ett fönsterbord med utsikt över hamnen. Härligt!

Fint och lite lyxigt dukat med en servettring med en stor diamant på (plast). På bordet stod även ett flamingococktailglas med nypoppade popcorn. Lite överallt i lokalen fanns pynt som skulle framkalla känslan av USA och Las Vegas.

Första rundan med mat blev en kopp men gazpacho, bagel med creme cheese, olika skinkor och salami, ceacarsallad, cole slaw och en supergod nudelsallad med skaldjur. Den andra tallriken fotade jag aldrig. Dessutom lämnade jag mer än hälften på den. Plötsligt sa det bara stopp och jag blev tokmätt!! Hamburgare, nachos, enchiladas, pan pizza, majskolv, kycklinglår..... Var många rätter jag inte ens tog. Pjuhh....

...för hur mätt man än är måååste man ju lämna plats åt desserterna som var såå goda. American panncake med kolasås och grädde, sockrad donut, bärpannkaka, frukt, chokladkaka, ferarribilar och godast av allt: banan- och chokladpannkaka med marshmallows som var varm!!

Inte ens kaffet fick jag plats med. Oj, vad mätta vi blev. Sådär så man helst bara vill ta en tupplur på rygg!

Vi tog en sväng på casinot och spelade lite enarmad bandit. Jag vann lite grann men inga stora pengar. Det finns det andra som står för. Många gamla damer vid banditerna och många asiater och skumt folk vid roulette och black jack.

Blev en promenad hem för att gå ner maten. Kalla vindar och solen hade försvunnit. Blir nog inte mer mat i kväll. Fortfarande väldigt mätt!!
***