Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 23 oktober 2012

Rödbetsbaguetter

Trött jag blir! Min bild i "headern" har bara försvunnit och det går inte att lägga till någon ny för det finns det inte utrymme för, men bilder i inläggen går bra. Det är då jag känner mig helt värdelös på teknik! Så någon som kan blogger och vet hur jag ska fixa får gärna höra av sig!!

Annars har vi haft en underbar dag jag och lilleman. Bara vi. Sovmorgon, promenad runt Härlanda Tjärn (undrar hur många gången jag gått runt det där tjärnet?!), lunch hemma och sen en sväng till lekplatsen. Skönt väder mitt på dagen men nu på seneftermiddagen kändes det lite ruggigt. Dags att klä sig varmare.



Något som är gott nu när det börjar bli lite kyligare är ju soppa. Och till soppa är det gott med lite gott bröd. Gärna nybakat. Till förra veckans torsdagssoppa bakade jag rödbetsbaguetter. Saftiga, goda och snygga av rödbetorna.

Rödbetsbaguetter ca 10 st
25 g jäst
3 dl ljummet vatten
1 dl okokt vetekross
ca 2 dl rivna rödbetor
2 tsk salt
2 msk olja
2 msk honung
12-14 dl vetemjöl
  • Blanda vetekross med 4 dl vatten. Koka upp, lägg på lock och låt svälla ca 5 minuter. Häll av vattnet.
  • Blanda ut jästen med ljummet vatten.
  • Tillsätt vetekross, rödbetor, salt, olja, honung och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa i 40 minuter under en bakduk.
  • Dela degen i 10 delar och forma baguetter genom att rulla och vrida. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk 30 minuter.
  • Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
Servera till en god soppa

Så här fina blir de inuti
Måste ju erkänna att jag inte fullbordat "tema palsternacka". Det blev aldrig något bakat. Hade ju en kaka som jag hade tänkt baka men hade liksom inget bra tillfälle att baka den till. Kanske testar att ha palsternacka i bröd i stället. Någon som testat? Eller så blir det en kaka någon annan dag.

8 kommentarer:

Lotta sa...

Vilket vackert och gott bröd! Palsternacka i bröd låter spännande, lova att prova och dela med dig!

Låter konstigt att blogger säger ifrån utrymme för headerbild men inte i övrigt. Om det handlar om utrymme så antar jag att det bara är till att köpa på sig extra. Brukar inte kosta många kronor. Men jag är långt ifrån expert...

Ha en fin och god tisdagskväll!

Pernilla sa...

jag ser din bild i headern iaf! har firefox som webläsare... vet att det var sådär för mig för de som hade explorer förut, men då var det bara att sätta den här symbolen: ' före och efter den texten som visar att det är en bild, om du fattar vilken text jag menar? <img blablabla typ...

när jag bara såg bilden på soppan och brödet trodde jag att det var en potatis som låg där bredvid, men rödbetsbaguetter låter ju mycket godare, och så fina och prickiga de var inuti!

Anonym sa...

Spännande bröd : ) Jag har betalat blogger nu för mer utrymme orkar inte med strul betalar då hellre ca 25kr per månad som en påse godis ; ) kram Sofia

Remsan sa...

Jag har gjort som Sofia och köpt mer utrymme. Betalar 60 kr /år. Gå in under inställningar någonstans.

Jag har testat att baka bröd med flera olika rotfrukter. De flesta ger inte så mycket smak, men alla ger brödet lite mer saftighet och vissa då även fin färg.

Mårtenssons kök sa...

När man ser de röda plupparna i brödet liknar det precis hallon:) Måste ju vara kanongott att ha getost på en skiva och så in i ugnen en sväng.

La märke till att bilden hade försvunnit här om dagen, vi trodde du hade plockat bort den själv. Hoppas det löser sej.

Amy's piece of cake sa...

Tycker det låter som väldigt spännande bröd. Har haft pumpa i bröd men aldrig rödbeta!

Jobbigt när det tekniska strular. Hoppas det löser sig snart. Kram!

Kim sa...

Vad knäppt med bilden... hoppas nu får några bra tips och trix från andra bloggare för jag vet noll och zero ungefär. Är glad så länge det funkar...
Fina bröd - en snabb blick så trodde jag att det låt en sötpotatis bredvid soppskålen :)
Gjorde soppa idag jag, men inga bröd - det fick bli knäcke...

Millas Hälsoblogg sa...

Vad jobbigt när det strular.
Brödet ser underbart gott ut :)