Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 11 oktober 2012

Skånsk Ebblakaga till ettemiddagskaffet

I dag har Hanna och Edvin varit här på besök. Hanna har börjat jobba 75% så nu blir det lite knixigare att få till våra träffar. Men det går så länge det bara är hon som jobbar.... Hur ska man hinna jobba över huvud taget framöver undrar jag?!;)

Vi körde det vanliga konceptet: lunch till killarna, lunch till oss, promenad, mellis till killarna och fika till oss. Alltså fullspäckat schema. Men med två mammor går det fint.

Oliver fick fina 1-årspresenter: en sparbössa och en fågelbok. Så nu ska det sparas och pluggas fågelljud.

Oliver glad över sin nya fågelbok

Till "ettemiddaskaffet" bjöds det på ebblakaga. Skånsk Ebblakaga med kavring i smulet. Det pinsamma är att detta var min första skånska ebblakaga (men absolut inte sista). Det är min skånska bloggvän Charlotta som introducerat denna kakan för mig. Gick därför efter hennes recept men ökade mängderna lite. Fick inte smulorna sådär "crunchiga" men det blev gott ändå. Nästa gång kanske jag tar mer kavring än ströbröd och mer smör tror jag. Och steker lite hårdare.


Skånsk Ebblakaga
4-6 äpplen beroende på storlek
kanel efter tycke och smak
2 dl mixad kavring
2 dl ströbröd
50 g smör
1 dl farinsocker
  • Skala och skär äpplena i små bitar. Lägg i en smord form och pudra över kanel.
  • Mixa kavring och ströbröd tillsammans. 
  • Smält smöret i stekpannan på låg värme och stek brödsmulorna i det. Strö över sockret och låt det karamelliseras tillsammans med de stekta smulorna.
  • Bred smulorna över äpplena. 
  • Grädda i 20 minuter på 175 grader. Servera ljummen med vaniljglass eller vaniljvisp.

Skånsk Ebblakaga med vaniljsås till "ettemiddagskaffet"

Hela fikagänget

8 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Tjusig bild! Hur många gånger fick ni ta om innan alla fick plats i bilden? ;o)

Kavring i kaka är nytt för mig. Tänk vad ni kan ni skåningar.

Kram

Remsan sa...

Ebblakaga är mycket gott! Jag har bara ätit det ett par gånger. Har varit sugen på att testa Charlottas variant med kavring.

Lotta sa...

Usch, vilken jobbig tillvaro du verkar ha ;-) Man anpassar sig så även när du jobbar ska det nog funka att träffas för att fika, promenera och tussa ihop barnen!

Känner mig nästan som halvskåning vid det här laget (förstår ju t.o.m. vad ebblakaga betyder) så kanske ska man slå till på den här kakan då. Verkar väldigt god!

Ha en trevlig helg!

Kram Lotta

Mårtenssons kök sa...

Så gott med den där riktiga varianten av ebblakagan, Weiii för skåningar:)

Anonym sa...

Mums jag har ju skånska päron men den kakan har gått mig förbi : / sötis killen som kommer att bli en rik fågelskådare ; )

Charlotta sa...

Jag tror att jag drog på mer sockret än originalreceptet när jag fick till den där ordentliga chrunchen. Får prova igen och kolla! Jag tycker iofs att det är gott även om den inte blir sådär übercrunchig.

Hoppas ni har det fint i helgen, kram!

Min mat, bak och hälsoblogg sa...

Så gott!! Jag har aldrig testat varianten med kavring. Gjorde själv skånsk äppelkaka för ett tag sen men då med ströbröd!!

Anonym sa...

Jag vet inte hur många gånger jag tänkt göra skånsk äppelkaka, men det har inte blivit av, jag har inte ens smakat det, shame on me, med en farmor från Skåne och allt!