Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 3 oktober 2012

Matresa på Österlen

Med en stadig hotellfrukost i magen i lördags gav sig hela matbloggsgänget ut med buss på Österlen för en inspirerande matresa. Vi besökte tre stycken matproducenter: Gunnarshögs Gård, Petersborgs Gård och Österlenkryddor.

Hela glada matbloggsgänget
Gunnarshögs gård fick vi en informativ rundvandring av Erik, som är fjärde generationen på gården. Det är framförallt rapsolja som produceras och vi fick se och lyssna på hur det går till att göra den från planta till färdig produkt. Väldigt intressant att lyssna på någon som verkligen brinner för sin produkt. Och de kan verkligen vara stolta för hela gänget var överens av att de har väldigt bra produkter. Alla shoppade friskt i butiken och i min kasse kunde man hitta två flaskor rapsolja smaksatta med krondill och ramslök (plus basilika som jag "köpte ut" till min kollega Ida).

Erik - stolt över sin produkt!

Rapsplanta
Rapsfrön
Provsmakning av smaksatta rapsoljor
Vi körde vidare till Petersborgs Gård där man odlar bruna och gula senapsfrön och är nästan den enda odlaren i Sverige. Ägaren Hans Svensson gav oss en genomgång av senap, tillverkning, produkter mm i deras gårdsbutik där man kan köpa deras produkter. Jag köpte med mig Dischångsenap och Korvasenap. Ja, så stavas det på skånska. Goda var de och jag invigde Korvasenapen redan i söndags kväll till just korv och Dischångsenapen i en fläskfilégryta i måndags. 

Senapsprodukter
Vi körde till Ingelsta Kalkon för lunch. Jag åt en Caesarsallad med kalkonschnitzel. Gott och mättande! Fick min vanliga beslutsångest och "tog jag rätt?" när några i gänget valt att köpa en grillad kalkonkorv utanför. Såg också väldigt gott ut!

Caesar sallad med kalkon
Sista stopp var Österlenkryddor. Där odlas kryddor som torkas och säljs som kryddblandningar med festliga namn, tex tösakrydda, pågaröra, kagekrydda och pantofflesalt. De hade även snapskryddning och olika produkter med innehållande lavendel, som också odlas på gården. Både i kryddorblandningar och oljor.

Kim bland kryddor och andra växter
Vi bjöds på hallonsnaps kryddad med rosmarin tillsammans med en bit mörk choklad och ett färskt hallon. Inte jätteförtjust i snaps men denna var helt ok!

Hanna, Charlotta och Calle dricker hallonsnaps med smak av rosmarin


Om ni inte varit på Österlen så beordrar jag er härmed att åka dit. Det finns mängder av gårdsbutiker, odlare, caféer och restauranger att besöka. Skaffa en karta och hitta dina egna smultronställen men här har du några bra tips. Det är en fröjd att bara åka runt i det platta jordbrukslandskapet. Behöver ni sova över någonstans så kan jag rekommendera Ystad Saltsjöbad, där vi bodde. Fina rum (kanske lite tunna toalettdörrar bara...), härlig miljö, god mat och väldigt trevlig personal. Dessutom fick de utmärkelsen "Årets företagare i Skåne" under helgen vi var där, vilket kändes väldigt kul!

Utsikt från balkongen på vårt rum. Tyvärr bara 12 grader i poolen, annars lockande.

 Glöm nu inte att kika in på de andra medresenärernas bloggar och rapporter från helgen. Många fina bilder och beskrivande text:

Charlotta/ Matrepubliken
Kim/ Tant Russin
Amy/ Amy´s piece of cake
Helena/ Bara en kaka till
Emmy/ Remsans Bistro
Maria/ Made by Mary
Gunn/ Kaksmulan
Malin/ Malin´s Diner
Lotta/ Två små kök
Anki och Håkan/ Mårtenssons
Hanna/ Matarkivet

Solig och fin morgon på stranden vid Ystad Saltsjöbad

9 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Ååhh, ska vi inte ta och åka dit till helgen igen? Blir så sugen när jag ser alla bilder.

Kram Malin

Anonym sa...

vilken resa o nya ställe för mig . Kände bara till Ingelstads kalkon . Där var jag i sommar med mina pågar så gott o fin affär Får locka Karin när hon kommer hem.Österlen är så fint Fina bilder du lägger ut Kram Gittan

Kim sa...

Bra rapporterat! Vilka bra bilder du fick till!

Mårtenssons kök sa...

Men, hallå! Hade ni balkong och så nära poolen... ni kunde ju tagit ett nattdopp:)

Kul att få återuppleva hela alltet och att få se era andras bilder!

Amy's piece of cake sa...

Säger som Mårtensson, att ni hade så nära till poolen! Vi bodde ju på 4:e våningen men såg den lite fint från vår balkong :)

Härliga bilder, kul att få uppleva allt igen, och igen och igen kram!

Lotta sa...

Gött att se det från andras synvinkel också. Fint du har fångat morgonen på stranden!

Hoppas huset har slutat skaka nu :-)

Kram Lotta

Matarkivet sa...

Så trevligt att läsa om helgen hos alla. Samma fast ändå olika. :)

Haha, jag som åt korv tänkte samma när jag såg just caesarsalladen och särskilt när Anki urbrast: kalkonbacon! Men korven räckte, var saftig och god och mättande nog till lunch.

Kram

Remsan sa...

Vilken fantastisk helg vi fick tillsammans! Alla har fotat samma saker, men på sitt eget sätt. Jag kan inte se mig mätt på allas bilder! Fasen, jag vill sitta där och sippa vin med er igen.
Kram vännen.

Linda-matstugan sa...

Vad mysigt och härligt ni haft på Österlen! Undebart fina bilder som får mig att längta till Österlen.