Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 9 oktober 2012

Äppelcheesecake

Känns som jag just nu är inne i långkok- och äppeltema. Inget dåligt tema tycker jag. Känns som jag aldrig blir trött på äpple. Rivet på gröten, i maten, i kaka och bullar.

Senast jag var i skåneland gjorde jag denna Äppelcheesecake. Fantastiskt god! Många cheesecakes har man ju ätit, både frysta, bakade och kylda, men nog aldrig någon med äpple. Här ligger det mumsiga och mjuka äppelbitar under den naturella färskoströran och det finns kanel både ibland äpplena och i botten. Äppel + kanel = sant!

Ja, jag vet att det bara är tisdag men ibland kan man behöva en kaka mitt i veckan. Speciellt nu i höstrusket för att pigga upp lite. Bjud dina kollegor eller spara den i bakhuvudet inför helgen.

Äppelcheesecake med smak av kanel

Äppelcheesecake
14 digestivekex
2 msk strösocker
1 tsk mald kanel
50 g smör
  • Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
  • Krossa kexen i en matberedare och blanda med socker och kanel.
  • Smält smöret och blanda med smulorna.
  • Tryck ut i formen. Grädda på 175 grader i 5 minuter. Låt svalna.
3 äpplen
2 msk smör
1 msk mald kanel
2 msk strösocker
  • Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i centimeter stora bitar. 
  • Stek dem i smör tills de blir något mjuka.
  • Strö över socker och låt det karamelliseras lätt. Strö över kanel. Låt blandningen svalna.
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
200 g creme cheese
3 äggulor
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Vispa grädden lätt.
  • Vispa i en annan skål creme cheese, äggulor, florsocker och vaniljsocker.
  • Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i en kastrull. Rör snabbt ner i smeten och vänd till sist ner grädden.
  • Lägg de stekta äpplena på digestivebotten och häll smeten ovanpå. Ställ formen i kylen i minst fem timmar.
  • Strö mald kanel över till servering.
  • Servera med en klick grädde och/eller en bärsås, tex bjönbärssås. 

12 kommentarer:

Rebecka sa...

Bakhuvudet.. Höhöhö!

Ses vi hos Charlotta ikväll? :)

Kram!

Min mat, bak och hälsoblogg sa...

Vad gott med äpplen i, den här måste jag prova!!

Kaksmulan sa...

Har också äpplenoja på hösten men cheesecake har jag aldrig provat, låter jättegott! Kram

Slickepotten sa...

Det låter tokgott!


Jag är också en sann äppelfantast så den borde passa mig, så den arkiveras i bakhuvudet :)

Amy's piece of cake sa...

Gottigt, ska jag testa Sofie. Lite ovanligt med cheesecake på äpplen :)

Sweet Passion sa...

Mums va gott de ser ut,och perfekt nu till höst då de finns massvis med äpplen

Nina sa...

Åh, det låter ju helt underbart gott! Har funderat på att testa cheesecake med äpple och nu har jag ju ett recept att utgå från, hurra!

Är förresten för närvarande på Rhodos och träffade en tjej som jag började prata bloggar med. Hon berättade att hon brukar läsa din blogg. Kul va!

Malin`s Diner sa...

Nu får man lov att frossa i äpple och mustiga grytor och långkok, det är helt accepterat så här på hösten.r här hemma. Jag har en hel kasse full med äpplen att göra mig av med, så samma sak gäller här.

Kram Malin

Mary - m.ade b.y m.ary sa...

Mmmmmmm...gud vad sugen jag blev nu..ja på din äppelcheesecake alltså! Kan du skicka över en bit?? Eller två..jag tar två!! :P Kram Mary

Charlotta sa...

MUMS.



(hahahahah!)

Kim sa...

Min bakningsabstinens blir inte bättre av det här! Måste. baka. nu.

Mycket trevligt igår. Mätt var man ju, kunde inte sova på mage...

Remsan sa...

Åh, en sådan finfin äppeldessert. Måste bli jättegott! Den spar jag absolut i bakhuvudet.