Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 7 oktober 2012

Morotsbröd med rapsmjöl

När vi var och handlade i eftermiddags så bestämde jag mig för att vi inte skulle köpa bröd utan jag skulle baka. Hade sett ett recept på Morotsfrallor i tidningen Hembakat som såg så goda ut. Hade ett paket jäst i kylen med utgångsdatum i morgon. Började rodda för brödbak, rev morot och plockade fram mjölsorter. Så öppnade jag jästpaketen och jästen var helt torr och brun. Vågade inte baka på den. SUCK!!!

Bröd behövde vi så det fick bli ett bikarbonatbröd. Inte mig emot egentligen eftersom det går mycket snabbare och lättare att baka. Tanken slog mig att jag kanske skulle använda mig av de där rapskakorna vi fick med oss från besöket på Gunnarshögs Gård förra helgen. Rapskakor är den restprodukt man får när man utvunnit all olja från rapsfröna. De är väldigt proteinrika och används bland annat som djurfoder idag. Vi fick med oss en liten påse var att experimentera med. Vi fick även smaka ett surdegsknäckebröd bakat med rapsmjöl på Gunnarshögs Gård som Karoline med bloggen Det Gröna Skafferiet tagit fram receptet till.

Restprodukt - Rapskakor
Torkade rapskakor

Morotsbröd med rapsmjöl
1 dl rapsmjöl (malda rapskakor) eller annat mjöl
2 dl fiberhavregryn
1 dl durumvetemjöl
2 dl dinkelmjöl fullkorn
2 dl vetemjöl
1 dl helt linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 normalstora rivna morötter
1 dl lingonsylt
0,5 dl flytande honung
2 dl grekisk yoghurt
2 dl mjölk
  • Blanda alla torra ingredienser.
  • Tillsätt resten och rör till en smet. Häll ut i en smord brödform/sockerkaksform.
  • Grädda långt ner i ugnen på 200 grader i ca 1 timme. 
 
Nybakat bröd

Såå....hur smakade då brödet med rapskakor i? Tja, eftersom jag blandade lite efter tycke och smak över lag så vet jag inte hur just detta brödet skulle smakat utan rapsmjöl.  Men det blev ett saftigt och gott bröd som smakade som att det var någon form av kli i. Kan eventuellt bero på det. Ska fortsätta experimentera med detta "mjöl". Hoppas mina bloggvänner som var med på träffen också testar och säger sitt.

Tyvärr är ju detta en produkt som kanske inte är så lätt att få tag på. Men då de som driver Gunnarshög är måna om att så mycket som möjligt ska komma till användning kanske vi kan skapa en efterfrågan. Så har ni vägarna förbi så fråga efter lite rapskaka och sätt i gång och experimentera!:)

5 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Vad spännande! Mina rapskakor ligger kvar i påsen. Där får de nog ligga och mogna ett tag till ;o)

Kram Malin

Remsan sa...

Vad roligt att du har testat att baka på rapskakorna! Jag är också sugen att hitta på något med dem. Får se vad det blir.

Kaksmulan sa...

Åh vad kul att du testade och brödet ser jättegott ut. Min påse står på köksbänken och tittar uppfodrande på mig, -hitta på något kul med mig nu då! Men än så länge så tycker jag marsvinsmat ligger närmast till hands ;)

Anonym sa...

Spännande finis och tack för tipset. Hur går det med Falköpings planerna? ; ) stor kram Sofia

Amy's piece of cake sa...

Härligt Sofie! Jag har stilla undrat vad jag ska göra med mina... bröd ligger bra till!