Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 28 oktober 2012

Pumpapaj med blodstänk

Sååå....då har snart denna helgen passerat. För mig har den varit dator- och bloggfri och jag har hittat på en massa andra trevliga saker. I fredags var jag med ett gäng från jobbet och tittade på Galenskaparnas 30-årsfest på Lorensbergsteatern och efter det fortsatte vi ut på stan en sväng för några glas och några danssteg. Mycket trevligt!

Så i går var jag inte den som var mest piggelin i hushållet. Efter promenad i solen och en sväng på stan så drog vi på seneftermiddagen till en kompis med familj för att fira lite Halloween. Ingen utklädnad, bara lite höstmys och god mat.

Vi började med en fördrink och lite plock: chips, gruyereost, manchegoost och två olika sorters korv/salami. Drinken var blodröd av lingondryck och lingon och i bålskålen flöt två stora händer (frys is i diskvantar!!).

Fördrink

Lilla söta häxan Leia

En liten häxgubbe
Middagen hade vi delat upp. Jag fixade förrätt och dessert medan värdparet bjöd på en mustig och god Bouf Bourgignon. Fick aldrig Jurres recept men jag har gjort efter detta receptet ett par gånger.

Mustig och god Bouf Borgignon
Till förrätt hade jag gjort minipajer med pumpa som serverades med sallad och granatäppelkärnor (blodstänk). Pumpan jag använde var Butternut som är söt och god.

Pumpapaj 6 st små eller 1 stor
Pajdeg:
3 dl rågsikt
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning:
400 g pumpakött av Butternutpumpa
1 rödlök
150 g fetaost
2 dl basilikablad
3 ägg
3 dl mjölk
svartpeppar
  • Nyp i hop ingredienserna till pajdegen. Låt vila i kylen 30 minuter. 
  • Tryck ut degen i 6 små formar eller 1 stor. Nagga med en gaffel i botten. Förgrädda på 200 grader i 5 (små) eller 15 (stora) minuter. 
  • Skala pumpan och skär bort kärnhuset. Riv köttet grovt på ett rivjärn. Skala och finhacka rödlöken. Fräs lök och pumpakött i smör i en stekpanna ett par minuter.
  • Lägg lite pumpakött i botten på formarna. Tärna fetaosten och strimla basilikan och lägg ovanpå. Toppa med mer pumpakött.
  • Vispa ihop ägg, mjölk och svartpeppar. Häll i formarna så det täcker köttet. 
  • Grädda i ca 30 minuter på 200 grader.

Pumpapaj med sallad och blodstänk


Till pajen drack vi ett vitt Österrikiskt vin som passade väldigt fint, Loimer Lenz Riesling, en nyhet för oktober månaden. Killen som rekommenderade det tipsade om att det även var fint till en skaldjurssoppa.

Dags för glass och andra delen av Arne Dahls Ont blod. Spännande!!!

9 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Vilken helg du haft, kul!

Jag har köpt hem en pumpa, men tänker göra en söt paj av den. Kanske redan imorgon, för vill ju ha en pumpagubbe att sätta ljus i.

Kram

Mårtenssons kök sa...

Låter som en riktigt bra helg, Galenskaparna är ju helt galna, har de verkligen hållit på i 30 år?!

Har sett det där med händerna i någon tidning riktigt häftigt!

Pumpapajerna låter smaskiga, en styck pumpa är hemhandlad och ska förtäras i veckan. Premiär!

Anonym sa...

åhhh vilka mysiga bilder kram Sofia

Amy's piece of cake sa...

Ja, låter som en fantastisk helg. Den första bilden ooohhh scary =) Det var riktigt häftigt med händerna sådär måste testas!

Tant Russin sa...

Ibland skulle man allt behöva en datorfri helg. Undrar ibland om jag ska sätta "parental control" på min egen dator.
Trevligt att se alla pumpa-recept på bloggarna, nu får man bara ta och komma ihåg dessa även när Halloween är över.
Jaså, ute och slarvar är man minsann? :)

Charlotta sa...

Åååååh! Har ni sett Galenskaparna? Jag ÄLSKAR hela det gänget! Tyckte ni om det?

Kram!

Remsan sa...

Jag är också sugen på lite halloweenfest. Funderade på om vi skulle fixa något litet spökaktigt för barnen och kanske ett par av deras kompisar. Lite läskig mat och så får de klä ut sig. Gissa vem som vill detta mest... ;-)

Rebecka sa...

Myspys! Pajerna såg spännande ut, och grytan har jag sagt så länge att jag vill göra men det har liksom inte blivit av än! Hoppas att vi ses nåt snart igen :) Kram!

Matarkivet sa...

Så roligt med lite Halloweenfirande! Dina småpajer ser riktigt goda ut!