Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 20 oktober 2012

När Johan bestämmer fredagsmiddag

Till 99% är det jag som handlar, planerar och bestämmer vad vi ska äta. Johan tuggar och säger vad han tycker. Efter den mindre populära soppan i torsdags så fick Johan nöjet att bestämma fredagsmysmat. Då vi hade en påse med färdig potatisgratäng från Alströmers i kylen som bäst före-datumet började närma sig på utgick vi från den. "Pepparbiff", tyckte Johan. "Sån som man kan köpa färdiga skivor av". Jag som är väldigt mot halvfabrikat muttrade lite och bet mig i tungan. Gratängen tycker jag ändå är ganska god. "Inga grönsaker behövs och någon god sås till behövs. Pepparsås". Jag stod säkert 10 minuter i köttdisken och tvekade innan jag bestämde mig för att göra min sambo till lags.

Men sås kunde jag väl få göra i alla fall. Hade en "slatt" rödvin över från förra helgen som jag kokade ner och gjorde en blandning av rödvinssås och pepparsås. Den blev så god! Är verkligen inte speciellt duktig på sås och är glad att jag slipper stå i en såsduell och göra en klassisk sås.

När jag väl sitter där och ska äta är jag ganska glad att jag inte behövt lägga flera timmar i köket. Vissa halvfabrikat är ganska bra ändå. För innan Johan kommit hem, kanske tagit en löptur, duschat och nattat Oliver så är klockan minst 20,00 när vi landar i soffan.

Vi drack även ett gott vin till: Intimo Malbec från Argentina. Passar både till Lamm och Nötkött.


Potatisgratäng, pepparbiff, pepparsås och några skrämda tomater


Pepparsås med rött vin
ca 2 dl rött vin
10 pepparkorn av varje vit, svart och rosé
2 msk smör
1 msk tomatpuré
1 msk kalvfond
1,5 dl mellangrädde
2 dl creme fraiche (fet)
1 tsk kinesisk soja
1 tsk flytande honung
ev nymalen svartpeppar
cayennepeppar
ev salt

Tre sorters peppar i morteln
 
  • Koka ner rödvinet till hälften.
  • Stör pepparn grovt i en mortel. Fräs i smöret ca 1 minut på medelvärme.
  • Tillsätt tomatpuré och bryn lite.
  • Tillsätt det nerkokta rödvinet, grädde, creme fraiche, fond, soya och honung. Koka upp och koka ca 10 minuter. 
  • Smaka av och krydda med cayennepeppar, nymalen svartpeppar och salt för mer smak.

7 kommentarer:

karin - trattoria sa...

låter gott! har också använt mig av den gratängen när det behöver gå fort, tycker att den är helt ok :)

Bland bakverk och kastruller sa...

Så god såsen låter!!
Jag gör alltid nåt snabblagat på fredagarna, vill inte tillbringa lång tid i köket då utan har istället lite extra tid framför TV:n med kanske lite chips och annat gott!!

Malin`s Diner sa...

Ja, ibland är det inte fel med sådan mat. Något som inte kräver särskilt mycket planering eller förberedelser. Med en god sås kommer man långt.

Kram på dig Sofie!

Millas Hälsoblogg sa...

Rödvinssås är riktigt gott åt det oxå i kväll:)

Lena sa...

Den där såsen är bland den godaste jag vet!
Har haft det i familjens ägo sen jag var barn tror jag.

trevlig blogg!

Lena från make Ahead food

Kim sa...

Tack för påminnelsen, jag har också en sån påse i frysen. Den får bli del av lunchlådor i veckan tror jag..
Såsen låter riktigt god, jag gillar ju både rödvinssås och pepparsås. Men hoppar gärna också såsduellen..!
Fin bild på pepparkornen. Kram!

Remsan sa...

Det är kul när resten av familjen också kommer med förslag på middag. Berra brukar säga, kan vi inte äta någon vanlig mat?
Vi körde också på "halvfabrikat" i fredags. Köpte färdiggrillade revben och gjorde vitlöksbröd och sallad till. Då hade jag varken tid eller lust att laga mat.