Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 16 oktober 2012

Morotsbullar

Måndagen och veckan började vi med sovmorgon och bullbak. En bra start tycker jag. Sambon är inte lika nöjd över att vi får sovmorgon en måndagsmorgon när vi inte får det på helgen. Kan faktiskt hålla med lite.

Morotsbullarna blev saftiga och goda. Självklart kunde jag inte hålla fingrarna i styr och var tvungen att experimentera lite med receptet. Jag hade i lite av Rapsmjölet som jag malt av rapskakorna vi fick på Gunnarshög. Jag hade även i lite av deras fantastiskt goda citronolja. Självklart går det att byta ut rapsmjölet mot annat grovt mjöl och citronoljan mot annan neutral olja. Finrivna morötter ger fantastiskt saftiga bullar och bröd.

De svarta prickarna kommer från rapsmjölet

Morotsbullar 16 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
3/4 msk salt
2 msk rapsolja med smak av citron
1 msk honung
2 dl finrivna morötter
3/4 dl mixade rapskakor/rapsmjöl
12-15 dl vetemjöl
  • Smula jästen i en bunke och rör ut i vattnet.
  • Tillsätt salt, olja, honung, morötter, rapsmjöl och vetemjöl tills det blir en smidig deg.
  • Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
  • Baka ut bullar och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Jäs i 40 minuter.
  • Pensla bullarna med vatten och baka i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter.

Saftiga goda bullar

9 kommentarer:

Lotta sa...

Vad fina de ser ut! Kul att du lyckades klämma ner både rapsmjöl och citronolja :-)

Fast det sitter fortfarande hårt inne att jag ska baka... Suck. Men ännu finns hoppet :-)

Bland bakverk och kastruller sa...

Det blir saftigt och gott med morot i bullarna!!! Härligt med lite sov och bak morgon!!

Mårtenssons kök sa...

Smart att ta i lite av rapskakorna här också, du har verkligen klurat på de där kakorna vi fick hem. Vi ska försöka få till något denna veckan, på torsdag vankas det soppa och då kan väl nybakat smaka bra...

Anonym sa...

mums gahhh vill ha kram Sofia

Matarkivet sa...

Så duktig du är att hitta på recept med rapskakan!

Du, jag ska ju till Götet snart (hurra!), 3-4 nov. Inte säker på om du var around då, men om du är det, vad sägs om några glas ute på lördagkvällen? kram

Helena mitt i smeten sa...

Morötter i bröd är ju riktigt gott och jag kan tänka mig att citronolja passar bra till!

Kim sa...

Kul att se vad du gjorde med rapskakorna. Fina prickar blev det iallafall i bullarna. Kände du någon rapskak-smak?

Helena sa...

Innovativ användning av rapskakorna! Attans, jag borde tagit med mig några hem. Måste testa morotsbullarna i alla fall, med eller utan raps. Kram!

Malin`s Diner sa...

Vad du är piffig, kul! Mina rapskakor ligger tryggt i sin påse.

Bullarna ser riktigt goda ut. Var ett tag sedan jag bakade bröd faktiskt.

Kram