När jag landade i Skåneland i går satt jag och bläddrade i lite tidningar och hittade detta receptet. Jag undersökte genast om det fanns palsternackor hemma och började baka. Först i kväll smakade vi kakan. Kakor som denna blir inte sämre av att stå till sig en dag eller två. Saftig och god! Var spännande att känna vad palsternackan kunde ge för smak i kaka. Blev mest saftigt och sött.
Då vi inte hade så mycket palsternackor hemma som receptet sa och jag var så ivrig att baka så gjorde jag en halv sats och det blev en tunnare kaka. Inte alls fel, så jag ger er mitt recept:
Palsternackskaka med apelsinglasyr
Kaka:
2 dl strösocker
1,25 dl rapsolja
3 st ägg
ca 200 g skalad och riven palsternacka
2,5 dl vetemjöl
knappt 1 tsk bakpulver
knappt 1 tsk bikarbonat
1 msk vaniljsocker
knappt 1 tsk salt
50 g hackad sötmandel
40 g syltat apelsinskal
Glasyr:
100 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
125 g florsocker
finrivet skal från en apelsin
saft från en halv apelsin
- Vispa socker och olja.
- Tillsätt ägg och riven palsternacka
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem
- Tillsätt apelsinskal och mandel.
- Häll i smord och bröad form
- Grädda på 150 grader i ca 1 timme mitt i ugnen.
- Vispa smör och philadelphia mjukt.
- Tillsätt florsocker, apelsinskal och apelsinsaft.
- Bred krämen på kakan.
- Skär en rejäl bit och njut!!
Receptet kommer från Niklas Talevski som driver Kafferosteriet tillsammans med sin familj på Österlen. Jag och Johan var där förra sommaren och åt deras underbara pizzor på surdegsbotten som gräddas i vedeldad ugn. Tveka inte att stanna till om ni har vägarna förbi!!
9 kommentarer:
Bra jobbat! You did it :-) Låter som en bra kombo med palsternacka och apelsin. Och gott med glasyren!
Ha det fortsatt gott i Skåneland.
Kram Lotta
Åh, vad kul att du hittade en kaka med palsternacka i! Ser ruggigt god ut.
Mums. finns det nåt kvar? Vi landar i Skåne efter lunch. grattis till väl utfört uppdrsg. även om jag tycker det är fusk att leta upp andras recept...;-)
Häftigt! Aldrig hade jag fått för mig att göra en kaka av en rotfrukt. Tack för att du får mig att tänka lite längre;)
Så annorlunda och spännande med palsternacka i en kaka... har jag aldrig hört talas om tidigare... rödbetor har jag bakat med... jovars, man lär sig! :)
de här ser ut en kaka som ja skulle älska.min favo är palsternacka,spännande att ha de i kaka.
Rödbeta och morot har jag bakat kaka med, men aldrig palsternacka. Men kan tänka mig att det funkar utmärkt. Kul att du testade och delade med dig!
Fortsatt trevlig vistelse söderöver.
Låter gott!
Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se
Vad spännande med palsternacka i bakverk!!!Men kan tänka mig att det passar bra till apelsin och mandel!!
Skicka en kommentar