Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 4 oktober 2012

Jordärtskockssoppa med räk- och tomatsallad

Torsdag och soppa. För det är väl det som gäller på torsdagar, eller hur?! Denna soppan bjöd jag Ida på förra torsdagen när hon studsade hit efter ett träningspass i sin "snuggle up" (Ullareds svar på "onepiece") för att ha matprogramskavalkad med mig. Jag hade hittat fina svenska nyskördade jordärtskockor hos min grönsakshandlare. Dyra och få så drygade ut med lite potatis och rotselleri. Blev inte alls dumt. Enligt receptet, som kommer från ICA, skulle det vara enbart jordärtskockor. Röran med räkor, tomat och dill var fantastiskt god till.

Fina svenska jordärtskockor
Jordärtskockssoppa med räkor, dill och tomat 4 portioner
250 g jordärtskockor
100 g rotselleri
150 g potatis
2 st schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
7 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
2,5 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt och peppar
1 burk handskalade räkor i lake
1 kruka dill
2 tomater
1 msk olivolja
 
Krämig soppa med räk- och tomatsallad
  • Skala och skär rotfrukter i bitar. Skala och skiva löken.
  • Fräs grönsakerna i olivoljan, häll på vinet och låt koka ihop något. Tillsätt buljongen och låt koka tills rotfrukterna är mjuka.
  • Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Smaka av med salt och peppar.
  • Häll av laken från räkorna och hacka dem grovt. Klyfta tomaterna, ta bort kärnhuset och strimla "köttet". Hacka dillen grovt. Blanda räkor, tomat och dill med lite olivolja. 
  • Servera soppan med räk- och tomatsalladen och eventuellt lite bröd.

Räk- och tomatsallad med dill
Och när man äter soppa finns det alltid plats för något sött. Jag och Ida åt en väldigt god äppelkaka till. I kväll kanske det blir en kanelbulle på maten. Har än så länge inte ätit någon idag.

12 kommentarer:

Kim sa...

Där är den, den berömda soppan. Ser väldigt väldigt gott ut. Har också bloggat soppa idag! Kram och vi ses!

Mårtenssons kök sa...

Soppa blir det absolut här idag, en gryta med gula ärtor och fläsk står just nu och bubblar på spisen.

Salladen som du serverade till låter så god att ha till, ja soppan låter kanon den också!

Malin`s Diner sa...

Ser gott ut! Har aldrig använt jordärtskocka faktiskt, men har smakat och tyckte om det. Salladen är så vacker tycker jag.

Kram Malin

Kaksmulan sa...

Åh vad gott det ser ut. Gillar räkrörar som var i. Jag tycker faktistk att det är godare om man blandar kronärtskocka med lite potatis. Gissar att olivoljan hade bytts ut mot någon smaksatt rapsolja om den lagats denna veckan.

Bland bakverk och kastruller sa...

Det var längesen jag åt jordärtskocka men det är gott. För några år sen beställde jag ekologiska grönsakslådor från Årstiderna och då var där ofta med jordärtskockor!!

Remsan sa...

Ren jordärtskockssoppa är mycket gott, men jag tycker inte det gör så något att blanda ut med potatis eller palsternacka. Senast blandade jag med svartrot. Alla är de milda och goda. Din soppa ser fantastiskt god ut! Den där salladen du toppat med måste jag testa i soppan nästa gång.

Charlotta sa...

Det bidde ingen kanelbulle för mig igår, inte en endaste. Skandal. Får ta igen när jag kommer hem till mamma och pappa i helgen!

Lotta sa...

Soppa med jordärtskocka är bland det godaste jag vet, och inte behöver det vara nyårsafton för att njuta av det - vanligt förekommande...

Jump suit har jag hört också. Varför inte bara kalla det för pyjamas :-)

Önskar dig en riktigt trevlig helg!

Kram Lotta

Matarkivet sa...

Jordärtskockssoppa är min favoritsoppa! Fick med mig en stoooor påse hem från föräldrarna. Räksalladen känns himla piffig, den måste jag testa!

Trevlig helg! Kram

Lollo sa...

Detta måste göras, gud så gott det låter!

Pernilla sa...

vilka fina jordärtskockor du fått tag i, ser väldigt mycket mer lättskalade ut än de där krokiga brokiga sakerna jag lyckas kommer över...

nej, kanelbullen hoppade jag över igår, men idag har jag varit fruktansvärt sugen på wienerbröd och förstår inte varför ingen köpte det när jag var på affären?!

Millas Hälsoblogg sa...

Vilken härlig soppa :)