Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 8 oktober 2012

Äkta Chiligryta med en färgglad bönröra

I lördags när vi firade Oliver så bjöd vi inte bara på tårta. Nä, lite mat fick vi ha i magarna också. Storkok och långkok är bra på många sätt och vis. Sköter sig själv, gott och inte så mycket jobb. Dessutom kan billiga köttbitar med lite tid bli godare än godaste oxfilén.

Har varit sugen på att göra en riktig chili med helt kött ett tag (typ sedan vi var i Lindvallen och jag åt den goooodaste på Gusav bar och grill) och hittade ett recept på tasteline på en "äkta chili". Några förändringar gjorde jag och tog lite mindre röd chili än vad receptet sa, vilket gjorde att den blev lite mesig. Men smaken var god, tyckte jag. Härligt rökig smak av bacon och chipotle.

Äkta chili med tillbehör

Äkta Chiligryta 
2 kg högrev
1,5 pkt bacon
3 st gula lökar
1 solovitlök
3 st morötter
5 stjälkar stjälkselleri
1 röd chili
2 msk chipotlepasta hot
1 bit färsk ingefära
1 liter krossade tomater
ca 0,7 liter ljust öl
4 dl köttbuljong (1 tärning + vatten)
1,5 dl rödvinsvinäger
1,5 msk spiskummin
1,5 msk oregano
3 st lagerblad
3 st röda paprikor
  • Putsa köttet och skär i stora tärningar. Bryn i omgångar och lägg i en större gryta.
  • Strimla bacon. Hacka lök, vitlök, morot, selleri, chili och ingefära. Bryn tillsammans tills det får lite färg. 
  • Blanda grönsaks/baconfräset med köttet, tomatkross, öl, buljong, vinäger, kryddor och chipotle. Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 1 timme.
  • Smaka av och krydda ev med mer chili efter smak. 
  • Kärna ur och skär paprikan i stora bitar. Lägg i grytan och koka ytterligare 1-2 timmar, tills köttet är riktigt mört och faller isär.

Mesig men rykande varm och god chili

Till chilin hade vi libabröd, tortillachips, majs, tomat, gurka, isbergssallad, guacemole, naturell grekisk yoghurt samt en bönröra. Gjorde även lite "vanlig" tacoköttfärs till kusinerna då jag var rädd för att grytan skulle bli för stark och de inte skulle gilla det


Börnröra
1 burk cannelinibönor
1 burk svarta bönor
1 grön paprika
1 lime
2 msk olivolja
2 st tomater
ca 5 cm purjolök
salt och peppar
  • Skölj bönorna i kallt vatten och låt dem rinna av.
  • Kärna ur och hacka paprikan fint. Hacka tomaterna och strimla purjolöken. 
  • Blanda bönor med grönsakerna och pressa över limesaft och blanda med olivolja, salt och peppar.

Färgglad bönröra

7 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Chiligryta är så gott. Jodå, jag gör min vegetarisk... funkar finfint och smakar mumma den med!

Lotta sa...

Vilken ursnygg chilibuffé! Blir absolut godast att göra på högrev som får puttra länge. Och det är ju så gott med alla tillbehör som var och en får plocka av. Bönröran ser också läcker ut - där skämde du bort gästerna :-)

Kim sa...

Perfekt upplägg på mat för många! Jag gillar när man kan plocka lite själv, då brukar alla bli glada! Långkok är underbart.



... eller jag menar: Mums.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Ljuvligt:) Jag känner nästan alla goda dofter ända hit. Och läckra bilder. Jag dreglar lite!

Remsan sa...

Jag vet vem som får öppna sitt kök när jag kommer till Götet. Ser supergott ut! Öl i chili upptäckte jag också gav en mustig smak. Men din chili innehöll en massa annat gott också, så jag verkligen tänka mig alla alla smakerna.

Sanna sa...

Åh, vilket häftig höstmåltid! Bönröran ser superfin ut.

MÅ Gott sa...

Mmm, chili... Gör också chili-långkok ibland. Har också öl i, vet inte riktigt vad den tillför, men gott blir det!