Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 28 mars 2012

Ingefära-, lime- och chililax

Fisk ska man ju äta några dagar i veckan. Det är nyttigt! Förstår inte varför det ska vara så svårt att få till det. När jag äter ute försöker jag välja fisk. Oftast är det gott och fräscht! Tisdagar tycker jag ofta är en bra dag att äta fisk. Har fått för mig att den är som fräschast i fiskvagnen då. I går åt vi Kolja. Men det receptet bjuder jag er på en annan dag. För även i fredags åt vi fisk. Lax med härliga smaker av lime, chili och ingefära. Egentligen hade jag tänkt att servera endast med grönsaker men då tittade Johan på mig sådär konstigt så jag fattade att det skulle vara lite ris också.

Nu kommer ett sånt där recept utan mått. Bara att blanda och ge efter tycke och smak.

Gör en marinad på limeskal, limejuice från en lime, riven ingefära, riven vitlök och hackad chili. Blanda lite av den med grekisk yoghurt och ställ kylt till servering. Häll resten av marinaden över en bit skinnfri lax i ett fat. Vänd ett par gånger så alla sidor får "smaka" på marinaden. Låt stå en stund.

Fräs vitkål, zucchini, paprika, gul lök och vitlök mjukt. Lägg i en ugnsfast form. Lägg laxbiten ovanpå. Strö över lite extra hackad chili, sesamfrön och skivor av lime. Tillaga på 175 grader i ca 25 minuter.

Servera som det är eller med ris och yoghurtsåsen.


Nähä! Tydligen inte lika fint väder idag. Det var väl typiskt. Det blåser lite, lite disigt och inte alls lika många plusgrader som i går. Hanna och Edvin är på väg hit för lunch, fika och lek. Min tanke var ju att vi skulle packa ner fikat och njuta av den på en promenad vid Härlanda Tjärn. Vi får väl avvakta den tanken lite. Kan lova att det blir en smarrig fika som kan passa till påsk.

6 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Mmm, så gott!
Endast grönsaker till låter som en god idé.

Eleonore- Kokboksutmaningen! sa...

Den lät ju väldigt god den marinaden. Själv brukar jag ta santa marias kryddmix i kvarn med smak av Lime&peppar :)
sv: Ja visst ska laxen frysar, men det görs ju alltid iaf(om man inte köper direkt från fiskare eller i en fiskbutik kanske) :)

Pernilla sa...

lax är gott. lime, chili & ingefära är gott. så jag tror det här minsann är jättegott också :)

ja, idag var det inte alls lika skönt som igår och nu hotar de med snö i helgen också. vilket trams!

Mårtenssons kök sa...

Låter mycket gott, precis i vår smak!

Blåser lite... jotack det vill vi väl lova att det gör - här nere är det full orkan och i morgon ska det tydligen snöa! Varför?

Linnea sa...

Det ser gott ut, men oftast är lax överskattat :(

Remsan sa...

Helt i smak! Ser supergott ut! Fisk behöver inte vara så svårt, egentligen bara till att byta ut tex kycklingen i en massa recept. Köper man färsk fisk är det gott att bara smörsteka och servera med en god sås.