Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 6 februari 2011

Rågsiktskakor

Det har varit en ganska lugn och skön helg. I går eftermiddag var vi och Bowlade på Star Bowling med Johans föräldrar och bror med familj. Hård kamp på blodigt allvar! Vi fortsatte med middag på samma ställe och gick sen en trappa upp och körde bilspel. Maten var sådär och förstår inte varför man måste förboka maten när restaurangen är tom?!

Vi promenerade hem till Johans bror och tittade på Melodifestivalen. Trots alla skriverier och att det kanske inte är lika "hett" längre så måste jag se det! Jag tyckte att det var rätt bidrag som gick vidare och har gått runt och nynnat på Danny´s låt hela dagen. Vad tyckte ni?? Tittar ni överhuvudtaget?!

I dag har vi tagit det väldigt lugnt. Vi har lite tröttnat på att gå på visningar när allt blir så svindyrt efter budgivningen. Var får folk pengar ifrån??? Vi tog i stället en låååång promenad runt hela stan. Handlade och landade i soffan med tidning och skidskytte.

Bestämde mig för att baka bröd. Johan hade som önskemål att jag skulle baka "Brödkakor" som han kallar det. Blev dessa Rågsiktskakor med recept från Kungsörnens Rågsiktspaket.

5 dl mjölk
50 g smör
1 pkt jäst
1/2 dl sirap
1 1/2 tsk salt
2 tsk anis och 2 tsk fänkål
750 g Rågsikt
  • Värm mjölken till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig. Klicka i smör och tillsätt sirap, salt och kryddor.
  • Tillsätt mjölet, lite åt gången, och kör degen smidig, gärna i en assistent. Kör 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand. Spara lite mjöl till utbakning
  • Låt degen jäsa övertäck med bakduk i ca 40 minuter.
  • Knåda degen och dela den i 4 delar. Forma till små runda bullar. Kavla eller tryck ut med händerna till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
  • Lägg kakorna på en bakplåtsklädd plåt och nagga med en gaffel.
  • Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  • Grädda kakorna i ca 10 minuter.
  • Låt kakorna svalna på galler under bakduk.
Glömde visst att man skulle göra hål i mitten men tyckte inte det gjorde något. Luktar underbart gott i hela lägenheten. Mums!!
***

10 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Låter som en härligt lagom slapp/sportig helg.
Nej, här blir det ingen melodifestival. Vi har inte tittat de senaste åren, tröttnade och tyckte det blev så uttjatat och långdraget.

Cupcakesfluffan sa...

Vilka härliga brödkakor, ser himla goda ut :-) och melodifestivalen följer jag inte alls längre nu när det är en massa delfinaler, inte ens själva finalen ser jag på längre, orkar inte följa det nu när det är delfinaler

Mor Mona sa...

Vägen till mannens hjärta går via magen. Och vad passar då bättre än att baka en god rågsiktskaka till honom. Johan hade alldeles rätt när han sa att han ville ha brödkakor!! Ser jättefina ut! Kan nästan känna lukten!

charlotta sa...

nja, melodifestivalen är inte riktigt min melodi (höhö) och har aldrig varit det heller. men - när man har en brorsdotter som står och dansar frenetiskt till varje låt är det svårt att missa spektaklet helt och hållet :=)

de där rågkakorna ser supergoda ut! får besök lite senare idag, kanske ska bjuda på det här istället för onyttiga bullar och kakor?!

Anonym sa...

Melodifestivalen ar jag arligt talad glad att jag slipper, har i UK ar det ingen som bryr sig trots att man forsokte locka folk med Andrew Lloyd Webber forra aret.

Dessa ragsiktskakor brukar min mamma gora, och de ar sjukt goda! Tack for receptet, har glomt att fraga henne om det! :)

Sandra sa...

Mmmm gott! Lukten av nybakat bröd är så ljuvlig!

Remsan sa...

Jag funderade verkligen sist jag gjorde rågsiktskakor om jag skulle göra de där hålen eller inte... ;-)
Min väninna skaffade något liknade en Orbitrac för ca 1 år sedan och hon använder sin jättemycket. Då har de iofs lite mer utrymme hemma.

Erika Skogly sa...

Jag följer alltid Mello och jag tyckte faktiskt Danny var bäst. Nybakat bröd doftar mums!

Anna sa...

Själv har jag nynnat på både Danny, Jenny Silver men också Swingfly som satte sig i min hjärna "I´m gonna get there just me and my drum" GAH blir tokig ;-) Kan inte missa Melodifestivalen så klart o jag o mannen ska se finalen live i Globen för första gången, längtar!!!

Helena sa...

Verkligen fina!