Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 15 februari 2011

Hemmapizza med tjock botten

I lördags gjorde vi Hemmapizza till Melodifestivalen. Det är ju så gott! Vi gjorde vars en pizza då vi gillar lite olika pålägg. Johan ville ha tjock pizzabotten så jag bakade med Manitoba cream-mjöl. Den blev riktigt fluffig, mjuk och god!

Deg för 1 plåt
25 g jäst
2,5 dl ljummet vatten
1/2 tsk salt
1 msk honung
1 msk rapsolja
ca 5 dl vetemjöl (manitoba cream)

Smula jästen i bunke. Tillsätt ljummet vatten och rör ut jästen. Tillsätt salt, honung och rapsolja. Rör ner lite mjöl åt gången och blanda i hop till en jämn klibbfri deg. Låt jäsa i 30 minuter under bakduk på dragfri plats.

Jag brukar göra kallrörd tomatsås. 1 burk krossade tomater blandas med pressad/riven vitlök, salt, peppar, oregano, olivolja och en gnutta socker.

Kavla ut degen och lägg den på en bakplåtsklädd plåt. Bred på tomatsås. Lägg på vad du tycker är gott. Jag hade färska skivade champinjoner, gul lök, röd paprika, körsbärstomater, salami, mozzarellaost och lite riven prästost. Grädda på 225 grader i ca 25 minuter eller tills pizzan fått fin färg och osten smält.

Till min pizza hade jag ruccola, oliver, nymalen svartpeppar och ringlad god olivolja över. Gott gott gott!! Denna smarriga, tjockbottnade pizza får bli mitt bidrag till Februari Månads UtmaningKalasgott då temat är att laga hemmagjord paj, pizza eller pasta.
***

6 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Mums, så gott det ser ut, den sista bilden vill man ju nästan smaka lite på:)

vanilla sky sa...

Jisses vilken smaskig pizza! Vi brukar oxå göra tjock botten på pizzan, lite american-style ;)

Tinas skåpmat sa...

Mums det ser gottis ut! det gav mig inspiration att fixa som middag på lördag!!

Cupcakesfluffan sa...

Pizza är så gott och Manitoba cream-mjöl är ett himla bra mjöl, använder ofta det med, i pizzan brukar jag blanda det och durummjöl

charlotta sa...

tjock botten, hurra! callen gillar inte alls det, han vill helst ha det så tunt att man knappt ser bottnen. det kan ju vara ok ibland, men tjockbottnad pizza är ju så otroligt gott!

Anonym sa...

Pizzan blev supergod!! Fluffigt mjukt pizzabotten :) Men jag hade i 1/2 jäst och 3 dl rågsikt och 4 dl vetemjöl. Tack för receptet! :)