Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 3 februari 2011

Bakad Potatis

I dag blev det bakad potatis till kvällsmat. Tar lite tid men inte mycket jobb. Potatisarna körde jag på 225 grader i ca 50 minuter. Beror mycket på storlek av potatis men känn med en provsticka så att de är riktigt mjuka. Glöm inte att stick lite hål med provstickan före du lägger in dem i ugnen. Annars kan de sprängas! Typ...

Jag gjorde två olika röror och ett kryddsmör. Vispa med en gaffel smör med salt, peppar och kryddor. Jag hade timjan och oregano. Men går och variera i oändlighet.

Tonfiskröra
1 burk tonfisk i vatten, väl avrunnen
1 burk lätt creme fraiche
saft av en halv citron
1/4 finhackad röd lök
hackad dill, fryst eller färsk
salt, peppar och citronpeppar

Blanda ihop alla ingredienserna och ställ svalt tills potatisarna är klara.

Baconröra
1 paket bacon
ca 5 cm purjolök
1/2 granny smith äpple
1/4 röd paprika
salt, peppar och chilipulver
1 burk creme fraiche

Strimla och stek bacon. Låt rinna av på hushållspapper.
Strimla purjo. Skala och finhacka äpple och paprika.
Blanda allt med creme fraiche och kryddor.

Gör ett kryss i potatisen och tryck isär. Lägg en klick kryddsmör i botten och därefter röra. Ät med sked och ha en servett nära till hands.

Bakad potatis är min hemstads snabbmat. Eller "bakad pära" heter det ju! Kan fortfarande längta efter en bakad potatis på Graffiti Café. Finns ett par Graffiti-ställen i Göteborg men det är inte samma sak.

I morrn är det fredag. Inte en dag för tidigt!!
***

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Det var verkligen länge sedan, ja en mindre evighet faktiskt, sen vi åt bakad potatis här hemma (ja någon annanstans oxå för den delen). Brukar "bara" ha gräddfil, hackat rökt kött, lök och rom i. Detta låter ju mycket mer gott...

Ha en härlig helg, den kommer alldeles, alldeles snart!

Pernilla sa...

det var alldeles för längesen vi åt bakad potatis här också. jimmy har fått för sig att det inte är gott. men det är det ju! med riktigt god röra till, mums mums!

OST blir det garanterat på tapasbordet, sen får vi se vad mer jag plockar ihop för något. ska gå och kika lite imorgon. fast om du ska komma kan ju du fixa mina tapas, vi är i landala, klockan 19 ;)

Kaksmulan sa...

Nu blev jag vansinnigt sugen på bakad potatis... Klockan är över elva så det är nog lite för sent ;( men till lunch imorgon kanske. Goda röror du gjort.

Kaksmulan sa...

Nu blev jag vansinnigt sugen på bakad potatis... Klockan är över elva så det är nog lite för sent ;( men till lunch imorgon kanske. Goda röror du gjort.

charlotta sa...

jag älskar bakad potatis. äter det till lunch ganska ofta, i alla fall de dagar jag är ledig. och grafitti café, hallå, hur gott är inte det? det är ett måste att gå dit när jag är hemma, kan jag lova! vad brukar du beställa för potatis där?

Anonym sa...

Bakad potatis ar riktigt gott! Jag brukar ocksa ata det till lunch. Funkar faktiskt bra att baka i ugnen kvallen innan, lata svalna helt, kyla och sen varma upp i micron till lunch. :)

Graffiti saknar jag med, saa gott!

Anonym sa...

Glomde ju saga att baconroran later jattegod, den provar jag nasta gang!

Anonym sa...

Vet ni om att Graffiti Café har öppnat i Stockholm! Ligger i Söderhallarna, Medborgarplatsen!