Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 20 augusti 2010

Små barn i liten lägenhet

Tyvärr är det inte så ofta som vi bjuder hem folk på middag. Vi bor ju i en liten etta så det blir lätt trångt. Speciellt med små barn på besök. Det finns liksom ingenstans för barn att ta vägen. Inga leksaker och inget spring-utrymme. Men vi försökte roa Max o Malte så gott det gick.

Min barndomsvän med familj har gjort Göteborg ett par dagar och ikväll bjöd vi hem dem på middag. Jag tog inspiration från Jamie och Leila. Tog inspiration från Jamie till Chilin. Istället för helt kött hade jag nötfärs. Och uteslöt faktiskt bönor av många anledningar. Men smaksättningen blev kanon, om än något stark för min vän och barnen. Kryddningen dominerades av chipotle (rökt peppar), kanel, spiskummin, lagerblad och paprika. Riktigt gott. Ska verkligen göra det med helt kött någon gång och låta det koka sönder under ett par timmar. Mmmm......

Till Chillin, eller kalla det köttfärsgryta om man vill, hade jag strimlad isbergssallad, guacemole, gräddfil, körsbärstomater, ris och vitt bröd.

Till dessert bjöd jag på "Farmors Knapriga Blåbärspaj" ur Leilas a piece of cake. Blev riktigt god!

Börja med havrebotten:
175 g smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1,5 dl havregryn
Smält smöret och rör i vetemjöl, strösocker och havregryn. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
Blanda och lägg i havreskalet:
250 g färska eller frysta blåbär
2 dl blåbärssylt (jag bytte ut mot hallonsylt)
1 msk balsamvinäger
2,5 msk potatismjöl
Knaprig topping:
75 g smör
2,5 dl havregryn
1,5 dl strösocker
Smält smöret och blanda i havregryn och socker. Låt svälla ett par minuter och strössla sedan över blåbärsfyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.
Sött, bärigt, krispigt och alldeles alldeles.....underbart gott! Funkar nog flera olika sorters bär: vinbär, hallon, björnbär... Serverade med vanlijglass.

2 kommentarer:

charlotta sa...

åh, jag vet precis hur det är - när jag bodde i min etta var det alltid helt galet rörigt när hela familjen var och hälsade på! det blir liksom rörigt bara man rör på sig... kan iofs känna att det blir ganska rörigt i vår lgn nu med, även om den är lite större än mi gamla etta. det blir liksom så när det kommer föräldrar, syskon, hund och barn!

J:an sa...

Det var supergott och faktiskt tyckte jag inte att det var så himla starkt! Patric kommer definitivt att laga detta här hemma men med bönor...och blåbärskakan görs nog snarast då vi var inom farmor i Båstad och plockade bär innan vi körde hem igår. Vi är ju vana att vara i lägenhet så vi tyckte inte att det var så farligt trångt men det var ju också mest du som roade barnen och skötte sysslorna så vi kan ju inte klaga!! Tack för en trevlig kväll och middagsrätt!