Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 9 augusti 2010

Leilas Saftiga Lingonlimpa

Igår var det brödbak när regnet strilade utanför fönstret. Var i valet och kvalet mellan Remsans Tebullar med valnötter och Vanilla sky´s Lingonlimpa. Då det är min kära sambo som äter mest bröd så fick han välja. Och det blev limpa. Faktiskt enklare att slänga ihop. Däremot vet jag inte om jag är riktigt kompis att baka med torrjäst. Tycker inte att det jäser lika bra. Eller ska det inte göra det?! Tips och råd!! Gott bröd i alla fall!

Recept för två bröd:
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänlålsfrön
2 dl russin (det hoppade jag)
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl (hade inget hemma så blev rågmjöl istället)
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
  1. Blanda 40-50 grader varmt vatten med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor stötta i mortel, (russin) och linfrö i en bunke eller assistent.
  2. Blanda torrjästen med mjöletoch rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
  3. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme.
  4. Baka ut på ett mjölat bakbord till två limpor och lägg dem i bakformar eller på plåt med bakplåtspapper.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
  7. Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Saftigt och gott! Tack för tipset Jennie. Detta brödet kommer jag göra igen!

4 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Ser gott ut, skulle passa min sambo perfekt, dock inte jag själv eftersom jag inte är förtjust i lingon och russin, men skall nog testa att göra det till min sambo

Ias matblogg! sa...

Ser jätetgott ut! Jag skulle nog hoppa över russinen, i alla fall i ena limpan - i min smak blir det lite för sött. Men även min sambo gillar russin i bröd :)

Remsan sa...

Jag tyckte degen på torrjäst jäste senare än med vanlig jäst, alltså efter utbaket och i ugnen. Sen verkar det vara olika mellan olika sorters torrjäst hur varm vätskan ska vara, allt mellan 40-50 grader. Limporna ser ut att ha jäst fint i alla fall!

vanilla sky sa...

Fina limpor! Och visst är det goda :)
Grejen med torrjäst är att vätskan måste vara varmare än till färsk jäst, den ska vara runt 40 grader när den bakas ut. Eftersom denna degvätskan ska blandas med lingon, olja och sirap behöver vattnet vara ca 50 grader varmt för att de andra ingredienserna kyler vattnet såpass mycket.