Recept för två bröd:
4 dl varmt vatten
2 dl lingonsylt
1 dl olivolja
0,5 dl ljus sirap
1 kapsyl ättika
1 msk salt
1 msk hel kummin
1 msk hela fänlålsfrön
2 dl russin (det hoppade jag)
1 dl linfrö
1 pkt (12g) torrjäst
2 dl grahamsmjöl (hade inget hemma så blev rågmjöl istället)
2 dl rågsikt
10-11 dl vetemjöl special
- Blanda 40-50 grader varmt vatten med lingonsylt, olivolja, sirap, ättika, salt, kryddor stötta i mortel, (russin) och linfrö i en bunke eller assistent.
- Blanda torrjästen med mjöletoch rör ner det i vätskan lite i taget tills degen går ihop. Den ska vara lite kladdig.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka en timme.
- Baka ut på ett mjölat bakbord till två limpor och lägg dem i bakformar eller på plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Låt jäsa under bakduk i cirka 1,5 timme.
- Grädda limporna gyllene i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
4 kommentarer:
Ser gott ut, skulle passa min sambo perfekt, dock inte jag själv eftersom jag inte är förtjust i lingon och russin, men skall nog testa att göra det till min sambo
Ser jätetgott ut! Jag skulle nog hoppa över russinen, i alla fall i ena limpan - i min smak blir det lite för sött. Men även min sambo gillar russin i bröd :)
Jag tyckte degen på torrjäst jäste senare än med vanlig jäst, alltså efter utbaket och i ugnen. Sen verkar det vara olika mellan olika sorters torrjäst hur varm vätskan ska vara, allt mellan 40-50 grader. Limporna ser ut att ha jäst fint i alla fall!
Fina limpor! Och visst är det goda :)
Grejen med torrjäst är att vätskan måste vara varmare än till färsk jäst, den ska vara runt 40 grader när den bakas ut. Eftersom denna degvätskan ska blandas med lingon, olja och sirap behöver vattnet vara ca 50 grader varmt för att de andra ingredienserna kyler vattnet såpass mycket.
Skicka en kommentar