Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 17 augusti 2012

Gott grillat och Björnbärstårta med mandelmaräng

Så, nu är jag tillbaka i Götet igen efter en knapp vecka hos föräldrarna i skåneland. Vilket väder vi har haft! Har varit underbart att kunna sitta på uteplatsen och låta Oliver leka och busa runt. För, oj! vad rörlig han har blivit helt plötsligt. Kanske lite sen i starten men nu kryper han på knä och tar sig fram snabbt. Mamma har många små hyllor med prydnadssaker som vi fått hålla koll på.

Och som vanligt när man är i skåne äter vi gott och mycket. I tisdags grillade vi. Man får passa på så länge det är fint väder. Mina två bröder med sambos var också hungriga och kom förbi. På grillen hade vi kycklingspett, tjocka karréskivor och majskolvar. Majsen hade vi köpt fryst i bitar och lät den bara tina och penslade den med lite smält smör före vi grillade. Kycklingfilén skar jag i tärningar och marinerade i timjan, oregano, citron, honung, salt och peppar innan jag trädde dem på spett. Karréskivorna gned jag in i en rub med spiskummin, koriander, fänkål, cayennepeppar, paprikapulver, kryddnejlika, farinsocker, salt och peppar. Ringlade över rapsolja före grillningen.

Redo för grillen

Pappa och bror grillade

Lillebror nr två kontrollerade grillningen tillsammans med sambon

Kycklingspett och majs på grillen

Allt blev verkligen supergott! Karré brukar jag vara skeptisk till då det är mycket insprängt fett men det blev verkligen saftigt och gott. Jag hade gjort tzatziki med zucchini i stället för gurka, kokt rödbetor och smulat fetaost över. Kokt färskpotatis och sallad från trädgården.

Full tallrik

Mamma var glad att ha nästan hela familjen samlad. Lillebror och sambo Louise berättade om sin härliga resa till USA i sommar.

Självklart hade vi efterrätt. Och som vanligt när jag är "hemma" så hittar jag alltid några trevliga recept i Hemmets Journal. Denna gången blev det bland annat en Bärtårta med mandelmaräng. Min mormor gjorde något liknande och den känns lite "tantig". Men jag älskar ju maräng. Mellan bottnarna hade vi grädde och björnbär som pappa plockat.


Björnbärstårta med mandelmaräng ca 10 bitar

3 äggulor
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 msk mjölk
55 g smält avsvalnat smör
2,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Marängtäcke
3 äggvitor
1,5 dl strösocker
1,5 dl grovt hackade sötmandlar
Fyllning
3 dl vispgrädde
ca 1 liter björnbär (eller andra bär efter säsong)
  • Sätt ugnen på 175 grader
  • Vispa äggulor, socker och vaniljsocker vitt och pösigt
  • Tillsätt mjölken, smöret och mjölet blandat med bakpulvret. Bred ut smeten på en bakplåtsklädd långpanna (ca 30x40 cm).
  • Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum. Bred marängen över smeten på bakplåtspappret och strö över mandeln. 
  • Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30 minuter.
  • Låt kallna och dela kakan på mitten. Vispa grädden och bred på ena halvan. Strö över bären och lägg på den andra bottnen. Servera!
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

som vanligt mycket gott o så roligt med kort.Oliver har varit en riktig globetrotter i sommar.Kan han sova överallt. Trevlig helg

tinazpicaboo sa...

ser så gott ut. Vilken härlig blogg du har.

Anonym sa...

mums kram Sofia fin lillebror ; )

Remsan sa...

Jag började nästa tro du skulle bli kvar i Skåne. Förstår om du dragit dig för att åka hem med tanke på allt gott ni äter där nere.

Amy's piece of cake sa...

Ja vädret har varit helt underbart! Den där tårtan... yum yum, bokmärkes!