Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 8 augusti 2012

På utflykt i Pepparrotsland

Ännu en dag med utflykt. Det skulle ju regna i dag enligt de flesta meteorologer så vi sköt på våra skärgårdsplaner ännu en dag och drog till Halland i stället. Inget regn men lite kalla vindar och perfekt shopping- och turistväder.

Första stopp var Freeport i Kungsbacka. Hela grejen men outlet har gått överstyr tycker jag. Folk tror ju att det är billigt bara för att det står outlet. Nä, det är bara gamla kläder som ingen vill ha som de måste sälja billigare för att bli av med (ju billigare, desto fulare). I alla fall på 90 % av fallen. Köpte en osthyvel och den var inte ens billig.

Sen körde vi till Tjolöholms slott i Fjärås. Lääääänge har vi pratat om att åka dit då vi ofta kör E6 och ser skyltarna dit. Vi började med att fika i Storstugan. Smörgås med kalkon och pepparrotscreme. Förutom smörgåsar erbjöd de några lunchrätter och bakverk. Inredningen var gammaldags och mysig.

Storstugan
"En pelargon kan se ut hur som helst" (bild till min mamma)
Sen gick vi och kollade in slottet. Låg väldigt fint på en liten kulle med fina gräsmattor, odlingar och utsikt över havet runtomkring. Slottet är relativt nytt och stod klart 1904. De har ett par olika hus man kan hyra veckovis eller för en natt, vid jul har de julmarknad, de anordnar bröllop i slottskyrkan med fest på slottet och i höst är vi sugna på att åka dit på afternoon tea!.


Slottet framifrån


Slottets baksida

Johan kikar runt lite

Utsikt över havet
På väg från Tjolöholm till Kungsmässan, för ännu mer shopping utan resultat, stannade vi till vid Mariebergs Gårdsbutik. En liten gårdsbutik längs vägen med försäljning av produkter från sin gård. De är Sveriges största odlare av pepparrot och säljer förutom det andra fina KRAV-odlade grönsaker. Jag köpte självklart en pepparrot och även ett knippe med fina rödbetor, en påse potatis och ett fint blomkålshuvud. Om ni inte visste det så är lilla Fjärås mecka för pepparroten. Här kan ni läsa mer om denna smakrika rotfrukt.

Så fina och färska grönsaker ska ätas direkt så i kväll blev det en sallad med kokta kvartade rödbetor, romansallad, paprika, fetaost, tunt strimlad gul lök, grovt hackad sötmandel och avokado.


Till salladen gjorde jag en sås på grekisk yoghurt, färsk riven pepparrot (efter smak), flytande honung, citronolja, salt och peppar. Tänk på att pepparrot är starkt och ännu starkare när den är riktigt färsk. Dessutom kommer smaken fram mer när såsen stått till sig lite.

Pepparrotssås med ringlad citronolja över

Jag köpte ju bara en pepparrot och det gick inte åt så mycket så nu får jag hitta på fler rätter med pepparrot framöver. Sitter ni inne på något gott får ni gärna tipsa!!


7 kommentarer:

Anonym sa...

jag har varit inne på slottet o jag har köpt pepparrot oxå fast riven . jag kan bara receptet med pepparrotsgrädde som är gott på saltkött. jag tycker det är svårt att hitta svenskt kött o jag vägrar utländskt om jag kan Gittan

Remsan sa...

Herre gud vad ni har hunnit med en massa i sommar!

kajomida sa...

Härliga utflykter ni gjort!

Pepparrotskött är väl en nästan bortglömd klassiker. Personligen gillar jag också stekt falukorv med kokt potatis och pepparrotssås. Och en klick pepparrotsgrädde på en skiva rökt lax är inte fy skam ,-)

Kim sa...

Kul med utflykter i ens närhet! Man kan frysa pepparrot tror jag...
Fast bäst gillar jag att riva den och äta med färsk torsk och skirat smör.

Lotta i Två små kök sa...

Blir så avis på alla utflykter du gör! Min svåger kommer från Fjärås där hans familj odlade pepparrot. Det är så gott!

Ha en fortsatt fin semestervecka innan vardagen kickar in igen.

Anonym sa...

o jag glömde att jag ätit hälleflundra med pepparrot o smält smör, så gott

Ms Spider sa...

Rulla in pepparroten i smörpapper ohc lägg i frysen, sedan kan du ta ut och riva/skiva färsk pepparrot i ett år eller mer, i kyl håller den i alla 1-2 månader om den ligger så kallt som möjligt. Har gärna pepparrot i såser och så vidare, speciellt i yogurtsåser som jag äter med rotfrukter och grönsaker som jag ugnsbakat.