Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 19 augusti 2012

Valnöt- och solrosbröd

Vilken turbosöndag! Dagen har sprungit i väg. Innan lunch hann jag både baka bröd, servera min lilla familj söndagsfrukost, dammsuga och moppa (ja, det är ju snabbt gjort efter att ha skickat ut sambo och barn på promenad) samt gå på två visningar. Ja, sen var det lunch och i väg på babysim i ett väldigt litet och varmt rehab-badhus. Därefter var vi verkligen värda en glass. Så det blev en promenad till Lejonet och Björnen. Godaste glassen i stan.

Brödet jag bakade var ett valnötsbröd. Eller, jag hade inte så många valnötter som receptet jag utgick från så jag blandade med solroskärnor. Funkar även med pumpakärnor skulle jag tro. Blev ett fantastiskt fint, stort och saftigt bröd. Enkelt att slänga i hop men tar tid att jäsa och grädda. Perfekt för gråa höstsöndagar!

Stort fint bröd

Valnöt- och solrosbröd 1 stor tjusig limpa
50 g jäst
1 msk flytande honung
4,5 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
1 dl vetekli
ca 1 dl grovt hackade valnötter
ca 1 dl solrosfrön
5 dl rågsikt
ca 7 dl manitoba cream eller vetemjöl special
  • Smula jästen i en bunke och blanda ut i lite av vattnet.
  • Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och vetekli.
  • Tillsätt rågsikt och manitoba cream, lite åt gången. Knåda i assistent i ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
  • Ta upp degen och knåda den. Forma till en stor limpa och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt på ugnen på 275 grader.
  • Ställ in en plåt längst ner i ugnen och lägg 5-10 isbitar på den. Sätt in plåten med brödet mitt i ugnen och sänk temperaturen till 250 grader. Grädda i 20 minuter. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30-35 minuter. Använd gärna termometer och mät brödets innertemperatur till 98 grader. Då brukar brödet bli perfekt. 

På väg från glassen. Vill inte sitta i vagnen!!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

gott bröd ser jag, nu har nog Oliver suttit färdigt i vagnen

Malin`s Diner sa...

Nybakat bröd i alla former. är bland det bland det bästa som finns. Sedan massa Bregott med havssalt och en god ost, för att toppa med paprikaskivor. Mmmm, gottigt!

Kram Malin

Mårtenssons kök sa...

Ja, tänk snart är det mer lagom temperaturer för att stå i köket och baka, inte helt fel det heller. Tur att det finns något positivt med nästa årstid:)
Någon lycka på visningarna denna gången?

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Ljuvligt med hembakat:)