Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 19 december 2010

Vörtbröd

I dag har jag bakat vörtbröd för första gången i mitt liv. Var ju inte så mycket svårare än att baka ett vanligt bröd. Varför trodde jag det egentligen?! Receptet kommer från Lantliv Mat & Vin 4/10.2 limpor
100 g smör
3 dl porter
2 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 tsk malen kryddnejlika
2 msk malet pomeransskal
3 dl russin (kan uteslutas)
1,5 liter rågsikt
  • Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt porter och svagdricka och värm till 37 grader.
  • Rör ut jästen i lite av degvätskan i en bunke, tillsätt resterande mängd degvätska.
  • Tillsätt salt, sirap. kryddor, russin och nästan allt mjöl, lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.
  • Arbeta degen 5-10 minuter, helst i maskin, tills den är smidig och elastisk.
  • Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats i ca 60 minuter.
  • Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda degen smidig.
  • Dela degen i två delar och forma till två längder. Lägg på bakplåtsklädd plåt eller i smorda bakformar. Jäs återigen under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  • Sänk temperaturen på ugnen till 200 grader. Grädda i nedre delen i ca 40 minuter.
  • Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Provsmakade en skalk. Supergoda! Delade meningar i hushållet om det ska vara russin i. Denna gången blev det utan... Nu ligger bröden i frysen. Tänkte ta med ett till Skåne till Jul. Blir nog gott med lite vällagrad ost på eller julskinka och en god senap.

6 kommentarer:

Cupcakesfluffan sa...

Vörtbröd är så gott, har också spanat in det receptet i tidningen och köpte hem porter och julmust igår, får se om jag bakar det under vecka och då utan russin

Erika - Bakglädje sa...

Gott med vört. Jag äter det helst utan russin. :-)

Remsan sa...

Verkar som alla utom jag lyckas med sina vörtbröd. Dina ser jättefina ut. Det är något speciellt med vörtbröd med julost eller julskinka. Jag som inte äter så mycket smörgås annars fullkomligt frossar i vörtbröd.

Helena Ljunggren sa...

Jag är inte mycket för vörtbröd om det inte är hembakt. Då fungerar det faktiskt helt okej :)

Riktigt fina bröd!

Sanne Erlandsson sa...

Ser väldigt gott ut! Har aldrig testat att baka vörtbröd i formar, kanske ska testa det, tror de an bli saftigare då!

Johanna sa...

Nä nu fick jag ett behov av att prova detta...
Direkt ner på inköpslistan.

Tjopp !