Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 23 augusti 2012

Pajrulle med köttfärs

En blandning av jättepirog och i hoprullad paj. Otroligt smidig rätt som jag kan tänka mig att experimentera med fyllningen i. Kanske svamp, rotfrukter, spenat, kyckling eller varför inte tacofärs?

Receptet hittade jag i Hemmets Journal (vad annars) när jag var "hemma" sist. Enligt receptet skulle det vara strimlad vitkål i men det bytte jag ut mot zucchini som det finns gott om i mammas trädgårdsland. Även pepparn kom från egen odling. Otroligt lyxigt för mig att kunna gå ut och plocka ingredienserna i trädgården.

Gräddad pajrulle

Pajrulle med köttfärs ca 6 port.
Pajdeg:
50 g smör
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl vatten

Fyllning:
400 g blandfärs
smör att steka i
1/2 purjolök
1 röd paprika
1 röd pepparfrukt
1/2 liter strimlad vitkål eller zucchini
200 g färskost med smak av vitlök och örter

salt och peppar
1 ägg
sesamfrön


  • Pajdeg: Smält smöret och blanda det med mjöl, bakpulver och vatten i en matberedare till en degboll. Låt vila i kylen i ca 30 minuter. 
  • Fyllning: Fräs färsen smulig i smör i en stekpanna. Tillsätt strimlad purjolök, hackad paprika, finhackad pepparfrukt och strimlad/riven vitkål eller zucchini. Låt fräsa tills det är mjukt. Tillsätt färskosten och smaka av med salt och peppar. Låt svalna (viktigt!!).
  • Kavla ut pajdegen till en avlång platta. Lägg på fyllningen men inte ända ut i kanterna. Pensla runt om med uppvispat ägg. Rulla ihop. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
  • Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
  • Servera med sallad eller som vi; med mixad rå blomkål (så gott) och goda tomater.


7 kommentarer:

Anonym sa...

Åhhh Sofie ser ljuvligt ut : ) Allt bra? kram Sofia

Lollo sa...

Gud på gott! Måste testa m mitt mjöl.... Mamsen gör ngn variant m riven potatis och getost och serverar till kötträtten. Inte fel det heller. Må gott!

Malin`s Diner sa...

Åh, ser jättegott ut! Gör mig sugen på fylld barkis. Var poppis när jag var tonåring. Vet att vi bjöd på det på något födelsedagsparty nån gång då.

Kram Malin

Remsan sa...

Håller med Malin, visst gör sig de där fyllda barkisarna påminda :-) Detta måste jag testa, låter som perfekt fredagsmysmat!

Anonym sa...

Det där såg ut att vara mat helt i min smak! Mamma använde nog färdig smördeg till sin rulle tror jag, väldigt gott och lite smidigare ändå =)

Hoppas att du får en riktigt fin helg!

Pernilla sa...

jag trodde det var ris som du hade till först och tänkte väl att det var lite väl mycket mat, men mixad rå blomkål makes more sense :) ser kanongott ut iaf! ser ut som mat i min smak, ska faktiskt göra en köttfärspaj till fredagsmiddag ikväll, mums!

Anonym sa...

Den där rullen ser väldigt god ut (att jag är nära på svältgränsen gör inte att den ser sämre ut, hjälp)!