Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 18 augusti 2012

Kulturkalas med massa god mat

Man hinner inte med allt. Denna veckan har det varit Kulturkalas i stan. Brukar alltid åka in en eller ett par kvällar, äta gott och lyssna på en bra konsert. Men i år har det inte blivit så mycket av det. Förrän idag. Tog en tur på Internationella matmarknaden Gustav Adolfs torg. Mat från världens alla hörn. Mycket var samma som förra året men trevligt att lulla runt och titta, lukta och inspireras. Man kan köpa färdiga rätter, kakor, godis, korvar, ostar och blommor (!?).

Internationell matmarknad på Gustav Adolfs torg

Salami i långa rader

Struuudel med massor av olika fyllningar
Nybakade kringlor med olika smaksättningar

 Det enda vi köpte med oss var två otroligt mäktiga och chokladiga kakbitar. Svindyra. Tog en liten bit var till en kopp kaffe. Resten fick följa med hem. Dessa kakor, och en massa andra sorter till, köpte man i lösvikt. Farligt, då de är tunga (`=dyra).

Kaka till kaffe
Lunch åt vi på Kungstorget. Även här såldes mat från världens alla hörn. Langos, falafel, korv, Fish ´n chips (såldes från en lucka ur en stor röd londonbuss). Vi köpte mat (som vanligt) från Extreme Food´s stånd. Ungefär samma meny som tidigare år. Jag tog Jerkspett; ett med kyckling och ett med känguru, krokodil och springbock. Till det ris, jordnötssås, coleslaw och lite andra såser. Gott! Det ena spettet var förbaskat starkt. Nästa år lovar jag härmed att jag ska testa något annat. Önskar att de hade lite mindre portioner så att man kunde gå runt och testa lite olika sorters mat. Finns ju så mycket man vill testa. Kanske något för nästa år?! Ett häfte med matbiljetter.

Jerkspett

Efter en dag på stan och en väldigt svettig och tung löptur blev det Tonfisksallad till kvällsmat. Sallad, tomat, gurka, majs, oliver, haricots verts (första skörden från mammas trädgårdsland), ägg och tonfisk såklart. Gjorde en vinägrett på citronsaft, rapsolja, dill, salt och peppar som jag ringlade över. Gott!




 Ett öga på datorn och ett på TV. Pluras kök. Underbart!

11 kommentarer:

Anonym sa...

läste i tidningen att plura har gift sig. åt du verkligen krokodil eller du skojar det hade jag aldrig gjort sov gott

Anonym sa...

Sofie din sallad verkar va godast men fina chokladkakor

Malin`s Diner sa...

Åh, skulle gärna gå på en matmarknad, coolt!

Kram Malin

Katarina sa...

Matmarknader är roliga att besöka, mycket gott till salu!

Anonym sa...

Mums ser gott och trevligt ut kram Sofia

Anonym sa...

JAG KOMMER ; ) Sofia

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Tack för rapporten - spännande att få se och höra för en Göteborgare som mig som inte hunnit med kalaset! Blir sugen på att gå, men idag stannar jag hemma och kokar äppelkompott av alla mogna fallfrukter istället :-)

Tant Gul sa...

Påminner om restaurangveckan som brukar hållas i Kungsträdgården här i Stockholm. Det är himla trevligt. Kom precis på att jag nog ska göra tonfisksallad till lunch någon dag i veckan. Tack för tipset. Hmm Pluras kök har jag inte kollat in. är det sevärt?

Helena sa...

Vad kul det är med matmarknader! Tack för att vi får följa med via datorn! :-) Chokladkakorna ser finfina ut! Kram!

Pernilla sa...

åååh, jag glömde att extreme food har ett matstånd där, typiskt. nu tvingade jag svärmor att testa langos för första gången istället, från ett ställe som inte alls hade lika goda langos som de jag gör hemma :(

köpte engelsk fudge på matmarknaden men nästa år blir det nog såna där italienska chokladkakor, de ser magiskt goda ut!

Remsan sa...

Älskar matmarknader, men det brukar bli ganska dyrt oavsett om man köper kakor vid vikt eller inte.