Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 7 juni 2012

Smakrik Couscous

Torsdag och vardag igen efter en kort helg sådär mitt i veckan. Börjar redan planera för helgen. Tanken är att vi ska tillbringa den i husvagn. Vädret ser sådär ut men kan ändå vara skönt att komma i väg en sväng.

Oliver har fortfarande feber och vi är hemma och myser. Bra väder till det, regn och grått. Oliver sover mycket och jag passar på att baka bröd som vi kan ta med till helgen. Har även gjort två olika Rub; en till kött och en till dessert. Lovar att återkomma med recept efter helgen när jag provat. För oavsett väder blir det grill på campingen. Primitivt liv i husvagn så förbereder lite.

Tidigare i veckan gjorde jag en smakrik couscous till lunch. Tillsätt lite bönor så har du en vegetarisk rätt. Jag hade en biff över från helgens hamburgare. Blev väldigt gott! Det där med måttangivelser på kryddor är alltid svårt. För även om man måttar tillsätter man ofta lite extra vid avsmakning. Experimentera dig fram efter tycke och smak!


Smakrik Couscous 2 port
2 dl couscous
2 dl vatten
olivolja
ca 1 msk lantbuljong

1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 litet äpple
1 msk riven färsk ingefära
spiskummin och kardemumma (lite mer)
cayennepeppar och muskot (lite mindre)
persilja (färsk eller fryst)
salt
torkade aprikoser
russin
cashewnötter
  • Koka upp vatten, olja och buljong. Dra från plattan och tillsätt couscous. Lägg på lock och låt dra i ca 5 minuter.
  • Hacka lök. Skala och kärna ur äpplet och skär i bitar. Riv vitlök. Fräs allt tillsammans med ingefära i olja i en stekpanna i några minuter. Rör hela tiden så det inte tar färg. 
  • Tillsätt couscous och kryddor och fräs någon minut till på svag värme. Smaka av och tillsätt ev salt och mer kryddor.
  • Lägg upp på tallrikar och pynta med torkade aprikoser, russin och cashewnötter. Servera med en klick fet yoghurt, naturell (snabbt och lätt) eller smaksatt med goda kryddor (lite mer arbete).
 
Färgglad och smakrik couscous

7 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Det ser ut som en vitaminbomb:)

Kaksmulan sa...

Ser ut som en cous cous helt i min smak. Det ska vara mycket smaker och gottigheter i eller till annars tycker jag cous cous är rätt trist. Hoppas Oliver kryar på sig till helgen!

Lotta i Två små kök sa...

Couscous är länge sen jag gjorde och blandade med en massa gott, det är ju toppenmat. Tack för påminnelsen!

Amy's piece of cake sa...

Detta ser gott ut. Vi brukar göra med curry och blandade grönsaker men den här varianten med torkad frukt och nötter i ska jag definitivt testa, mums!

Charlotta sa...

Jag är så dålig på att göra couscous hemma, får nog ta tag i det där igen. Hade en period när vi gjorde mycket quinoa men även det svalnade efter ett tag.

Anonym sa...

Gahhh vad gott tack för receptet : ) kram Sofia

Remsan sa...

Åh så gott! Sån här mat älskar jag att ha med mig till lunch eller på utflykt ( om det bara blev lite finare väder).
Hoppas lillkillen snart mår bättre, stackarn. Så ni kan få en skön helg i husvagnen.