Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 17 juni 2012

Råglimpa med valnötter

Ännu en helg har passerat. Vi har varit på grillfest och jag har utnyttjat min mors dags present. SPA-pedikyr på Mössebergs Kurort. Vilken lyxig stund jag hade. Först en stund i relaxen med bubbelbad, bastu och "hasa" runt i tofflor och badrock. Sen en välbehövlig fotbehandling inklusive lackning av naglarna. Så nu har jag sommarfina fötter. Dessutom har vi bott i Johans föräldrars hus hela helgen själva. Rymlig lyx!

Bakade bröd en regnig dag förra veckan som vi mumsat på till helgfrukosten. Väldigt snabbt och enkelt bröd att baka då det endast behöver jäsa en gång. Dessutom är det väldigt gott och saftigt med valnötter i. Självklart är det bara att utesluta dessa eller ersätta med något annat gott om man hellre vill ha det (solrosfrön, oliver, russin, torkade aprikoser...).Råglimpa med valnötter 2 st bröd
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
1 dl ljus eller mörk sirap
50 g kallt smör
10 dl rågsikt
6 dl manitoba cream eller vetemjöl
ca 1 dl valnötter
  • Smula jästen i en bunke eller assistentskål och blanda ut med vattnet.
  • Tillsätt salt, sirap, smör och rågsikt. Blanda sist i manitoba/vetemjöl, lite åt gången, till en deg. Knåda degen några minuter.
  • Dela degen i två delar och forma dem till limpor. Lägg dem i smorda brödformar. Strö lite mjöl ovanpå limporna. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter. 
  • Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i 30-35 minuter.


Ny vecka och nya tag i morgon. Inga stora planer. Alla aktiviteter som vi "hängt" på i vår har ju tagit sommaruppehåll (öppna förskola mm). Så vi får sköta oss själva med promenader och mammafika bäst vi kan. Man kan knappt tro att det är midsommarvecka. Eller är det som det brukar med kyla och skitväder?! Vi har inga direkta planer för midsommar ännu men ska försöka styra upp det de närmsta dagarna.

9 kommentarer:

Anonym sa...

du kunde väl tagit mina fötter med dig,jag hade beställt tid till mina fötter, men tyvärr blev fotvårdaren sjuk Så det får va tills senare.

Mårtenssons kök sa...

Låter så härligt med lite omvårdnad, sommarfötterna kommer säkert till nytta inom kort - det hoppas vi i alla fall!

Och valnötsbröd... i Köpingebro kunde man förr köpa valnötsbröd utan valnötter i, det du!

Kaksmulan sa...

Det lät som en riktigt skön helg! Brödet ska jag lägga på minnet för jag gillar verkligen när man slipper jäsa två ggr, mitt tålamod vill ha nybakt bröd på en halvtimma. Ha en fin vecka vi hoppas på ett trendbrott och en riktigt varm och solig midsommar.

Charlotta sa...

Vilken underbar helg du har haft! Får nog boka in mig på spa efter den här bröllopshysterin är över. Längtar redan.

Amy's piece of cake sa...

Härlig din helg lät med kurort, underbart! Relaxen tackar jag inte nej till :)

Valnötsbrödet ser gott ut!

Japp, denna midsommar ska det bli varmt (låt oss åtminstone hoppas på det!)

Lotta i Två små kök sa...

Jag älskar fotvård och all sorts fotbehandling. Vad härligt det låter!

Och jag älskar nybakat bröd. Men bakar inte själv så jag får njuta av ditt bak och föreställa mig dofterna. Det är lätt :-)

Ha en bra vecka! Solen kommer!

Lotta i Två små kök sa...

Jag älskar fotvård och all sorts fotbehandling. Vad härligt det låter!

Och jag älskar nybakat bröd. Men bakar inte själv så jag får njuta av ditt bak och föreställa mig dofterna. Det är lätt :-)

Ha en bra vecka! Solen kommer!

Kim sa...

Jag som är så kittlig hade nog inte kunnat gå på något sådant... Men du, vilka brön! ;) Snyggaste jag sett på länge. Och hundra gånger godare än köpe-bröd förmodar jag.

Remsan sa...

Låter skönt att bli lite ompysslad. Mina fötter hade också behövt komma på spa. Jag med för den delen.
Vilka fina bröd du bakat. Jag har också tänkt baka när det blir riktigt tråkigt väder någon dag.