Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 12 juni 2012

Tunnbrödsklämmor med makrill och färskpotatis

Vi fick en bit av havet med oss hem från helgens vistelse på Resö. Strax innan vi packade bilen kom Johans morfar in med båten och en hink med 18 stycken nyfångade makrillar. Johans morfar är verkligen en "go gubbe" som älskar att fiska. Då Johans mormor gick bort under året lever morfadern upp då han kan gå på campingen och skrota hela sommaren och åka ut med sin båt och fiska en eller två gånger om dan. Det är livet för honom!!


Fiskarn  på väg in

18 st nyfångade makrillar
Dessutom fick vi dem fint fileade i en liten påse. Tyvärr orkade vi inte äta dem i söndags (som man borde) så vi åt dem i går. Stekte dem med skinnsidan ner tills de var nästan genomstekta. Kryddade med salt och citronpeppar. La dem på en tallrik med aluminiumfolie över så de fick bli helt klara där under. Nackdel: luktar väldigt mycket fisk i lilla lyan!


Makrillfiléer i stekpannan

Med makrillen gjorde vi tunnbrödsklämmor. Hade lite kalla saltkokta färskpotatisar i kylen (borde man alltid ha) som jag skivade. Hackade gurka, vårlök, tomater och sallad och fyllde tunnbröd med tillsammans med lite pressad citron. Rulla, rulla, vika - klart!

Makrill, potatis och grönsaker

Sommar i en rulle

Vi är bortskämda med att få färsk makrill när vi är på Resö. Riktigt gott och äter det sällan annars. Vad vi gjort med den andra gånger på plats kan du se här och här.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken go gubbe : ) åhhh vad gott med nyfångad makrill : ) mums kram Sofia

Kaksmulan sa...

Stekt makrill det är barndom det för en gammal bohuslänning. Men måste erkänna att det är den första makrillen på året som smakar gott sedan är jag nöjd. Kanske har förätit mig?

Mårtenssons kök sa...

åh makrill, det är bara så gott! Vi har en favorit som vi gör så fort som tillfälle ges, en citronmarinerad variant: http://martenssonskok.blogspot.se/2010/02/makrill-med-mycket-dill.html

Och färsk, det är ju bara så lyxigt!

Kim sa...

Ja men det är ju det med makrill (och lax också får jag för mig), det luktar ju så mycket. Gott för stunden, men inte när det sätter sig...
Men färsk makrill smakar ju sjukt gott, så det kan det vara värt.

Charlotta sa...

Vilken underbar man! Så vill jag också ha det när jag blir gammal. Lycka!

Moma sa...

Färsk makrill, så gott, jag har nog bara ätit det i Västindien men jag gissar på att det är minst lika gott här hemma!