Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 30 juni 2012

BBQ-rubb och grilltillbehör

Visst blev det en del grillspett på grillen i veckan men även annat. Hittade ett recept på en BBQ-rubb i senaste numret av tidningen Buffé som jag hade gjort hemma i förväg och hade med mig till stugan. Det är det som jag tycker är så bra med rubb. Borde kanske alltid ha en liten burk med rubb i väskan?!;) Även en bra gå-bort-present!

Gjorde lite trevliga tillbehör till ett av grilltillfällena: knipp-lök i folie och grillade knipp-morötter.
  • Knipp-löken ansade jag, klöv på längden och la på aluminiumfolie tillsammans med färsk timjan, salt, peppar och rapsolja. Vek ihop till ett litet paket och grillade på grillgallret, men går lika bra i glöden, i ca 15 minuter.
  • Knipp-morötterna förkokte jag i saltat vatten mjuka med "stuns" i. Vände runt dem i lite smör och grillade dem hastigt på grillen så de fick lite grillränder.

Knipp-lök i folie

Knipp-morötter på grillen
Rubben som jag använde på köttet var väldigt smakrik och god. Gned in köttet ca 30 minuter innan det var dags att lägga på grillen. Jag använde den på både kyckling och T-bensstek. En användbar rubb helt enkelt!

BBQ-rubb
2 msk grovmalen svartpeppar
1 msk salt
1 msk malen spiskummin
1/2 msk vitlökspulver
1/2 msk paprikapulver

BBQ-rubbad T-bensstek, grillade morötter, färskpotatis, sallad, yoghurtsås

Jag måste erkänna att jag inte är speciellt bra på att grilla. Varken på att få till bra glöder eller grilla sådär perfekt. Antingen beror det på att jag grillar för sällan, är för stressad och försöker göra många saker samtidigt eller har fel redskap. I stugan har vi en hemmabyggd grill. Alltså ingen klotgrill med lock, som man vant sig lite med. Svårt att få någon "ugnsvärme" och man får flytta runt köttet på grillen så det blir genomgrillat. En väldigt bra grillhjälp har Arla satt i hop på sin hemsida med grilltider på allt du kan tänka dig att lägga på grillen. Kolla in och skriv ut. Du hittar den här. De har även många bra tips på såser och tillbehör.

PS. har fortfarande inte bestämt mig för om Rubb stavas med ett eller två b. någon som vet?

6 kommentarer:

Anonym sa...

som vanligt ser det så gott ut. Kunde inte pappsen hjälpa till eller han var inte hos er???? jag kan inte grilla o har därför ingen grill:

Remsan sa...

Rubl stavas med ett b. Kanske blir två när man skriven tex rubben. Jag hittade en massa olika rubs på grillguidens sida. Jag har blandat en av dem men inte testat ännu. Gör man en stor sats så kan man ju precis som du skriver ge bort lite.
När det gäller grilltider så kör jag med termometer istället. Det finns små digitala som ger temperaturen på bara någon sekund.

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

ÅH så gott, är ju så gott med såna här foliepaket på grillen under sommaren :D

Tant Gul sa...

Ser ut som att du har lyckats väldigt bra med grillningen och maten oavsett hur rubs stavas. Gott är det i alla fall. :-)

Mårtenssons kök sa...

Så gott det verkar vara att slänga morötterna på grillen, varför har man aldrig gjort det? Bra med nya tips och idéer!

Amy's piece of cake sa...

Ser jättegott ut din rub (stavas med ett b).