Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 1 juni 2012

Laxinlindad sej med citronsås

Jag har tagit en prenumeration på några nummer av Allt om Mat. Där hittade jag detta receptet. Eller, inspirationen till det. För jag ändrade ganska mycket. Tog sej istället för torsk och gjorde egen citronsås i stället för Keldas färdiga citronsås. Blev väldigt god smak av den rökta laxen runt fisken och citronsåsen med citronbitar i var fräsch till.

Serverade med ugnsrostad svensk (premiär!!) färskpotatis. När jag pyntade den med färsk dill efteråt doftade det dillchips. Märkligt, fast egentligen inte.
 


 Laxinlindad sej med citronsås
4 skivor kallrökt lax
ca 700 g sej

smör
vetemjöl
mjölk
grädde
2 små citroner
salt och peppar
dill
  • Skär sejen i bitar så det blir fyra "högar". (Ändbiten är ju lite tunnare så jag delade på mitten och la dubbel). Linda in varje portion i en skiva rökt lax. Lägg i en ugnsfast form men skarven nedåt.
  • Gör en béchamelsås. Smält smör, pudra över vetemjöl, vispa, späd med mjölk/grädde, lite åt gången. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Skala en citron och skär köttet i små bitar. Lägg i dem tillsammans med dill precis innan du häller såsen runt fisken.
  • Baka fisken på 200 grader i 15 minuter.

Ugnsrostad färskpotatis
Tvätta/skrubba potatisen noga. Låt torka och lägg i en ugnsfast form. Dela potatisen om det behövs. Ringla över olivolja. Rosta på 225 grader i ca 30 minuter. Rör runt ett par gånger. Pynta med färsk dill och tunt skivad salladslök före servering.


Improviserade även i hop en liten trevlig sallad. Strimla färsk vitkål grovt. Massera den med citronsaft. Blanda med skivade rädisor och vippor med färsk dill. Ringla olivolja över. Sommarfräscht!


Fredag kväll och det vankas fredagsmys med (typ) tacos och Let´s Dancefinal (såklart). I helgen händer det spännande saker må ni tro. Lilleman lämnas hemma hos sin far och jag tänjer på navelsträngen ordentligt. Första gången jag åker i från honom så länge. Över natten till och med. Nyttigt för oss alla tre, skulle jag tro. Jag kommer att njuta av helgen i fulla drag!

Ha en trevlig helg! Det ska jag!

10 kommentarer:

Lotta i Två små kök sa...

Mycket bra där tycker jag personligen att inte använda färdig Keldasås... Har inte provat någon hittills och kommer nog aldrig göra heller. Så mycket godare att göra själv. Snobbigt? Ok då :-)

Ser fräscht och gott ut och då är jag inte ens fiskätare!

Ses, Sofie!

Anonym sa...

sommarmat, gott . Om jag kommer ihåg rätt så firar väl Oliver månad i dag kanske?trevlig helg på er!

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

När jag läste rubriken blev jag lite fundersam till att linda in med la men när jag såg bilderna så ser det ju otroligt smarrigt ut :D Sån potatis går ju inte av för hackor heller!

Pernilla sa...

vad är det för spännande du är ute på? är det matbloggsträff för dig också tro? hoppas du har det trevligt iaf vad du än gör och att det inte blir för jobbigt i mammahjärtat :)

Tant Gul sa...

Vad gott! har köpt den stora Allt om Mat:s kokbok. Himla bra och inspirerande. Hoppas helgen varit bra.

Linda-matstugan sa...

Ugnsrostad färskpotatis lät inte helt fel! Hela rätten såg alldeles förträfflig ut.Ps. Söta du, jag gav dig en liten utmaning på min sida, om du har tid och lust! Kram!

Ann-Louise sa...

Jag hade aldrig kommit på tanken att linda in sej med lax men nu känns det som helt självklart. Ska definitivt prova det denna veckan! Och dem ugnsrostade färskpotatisen ska vi inte ens tala om...

Kaksmulan sa...

Det ser ju supergott ut, tror det hamnar på veckans meny minsann ;). Ugnsrostade färskpotisar är bland det godaste som finns. Mums!

Maria sa...

Åh, så gott det både låter och ser ut!

Christer sa...

Ser så gott ut. Måste prova att laxlinda fisk :)