Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 29 april 2012

Jordnötssås och Svinröven

Dagens utflykt gick till Botaniska trädgården. Underbart att åka dit nu på våren när det är så mycket som blommar. Lökväxter, orkidéer, rododendron, kallor och en massa annat fint som jag verkligen inte kan namnet på. Kan tyvärr inte skryta med mina kunskaper på det området. Men fint är det att titta på.

En lunch blev det på Botaniska Paviljongens uteservering. Mycket folk och maten var sådär. Man märker på vissa ställen när det är mycket att göra och nivån sänks i köket. Tyvärr. Men vi fick lite i magen och en stund i solen.

Vita härliga vårblommor


Jag och Oliver i Japandalen

Pärlhyacint

Svinröven
Ett mål med besöket på Botaniska var att kolla in Svinröven. Eller drakkallan som den också heter. Såg ut som ett hårigt grisöra och luktar tydligen dött kött när den blommar. Nu hade den nog precis blommat ut och slutat dofta.
Vitsippsdalen
En härlig dag alltså och underbart vårväder. Ville inte gå in när vi kom hem. Det är nu man verkligen undrar varför man bor i lägenhet och ännu mer varför det inte hänger en balkong på. Usch!

All mat ser ju inte så rolig ut på bild. Några nyanser av brunt, lite vitt ris och en klick med färgglada grönsaker. I gårdagens mat var det såsen som var prio och den här gör sig verkligen inte på bild. Har varit sugen på jordnötssås ett tag och jag gjorde den utifrån mitt favoritrecept från Kärlek, Oliver och Timjan. Kycklingen ser lite bränd ut men beror mest på att jag marinerade den i kinesisk soya mm.

Jordnötssås
200 g salta jordnötter
3 schalottenlökar (eller 1/2 gul lök)
3 st vitlöksklyftor
olja att steka i
cayennepeppar
2 msk honung
3 dl vatten
1 dl kokosmjölk
3-4 msk limesaft
salt
  • Hacka jordnötterna grovt.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan ett par minuter tills den fått lite färg.
  • Lägg i jordnötterna. Krydda med cayennepeppar efter smak och honung.
  • Slå i vatten och kokosmjölk. Låt koka 20-30 minuter eller tills såsen känns tjock. Rår om då och då. Smaka av med salt och limesaft.

Syns det att jag gillar sås?:)

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Vilken härlig dag ni haft, trist att ni inte fick "njuta" av doften/stanken...
Här stormar det så vi inte vågar ta oss ut på balkongen, då blåser vi nog bort!

Millas Hälsoblogg sa...

Så fina bilder. Jag bor oxå i lägenhet men har en härlig balkong.

Anonym sa...

i åhus har det blåst som bara den. Fina bilder, synd att ni kom försent till att lukta på svinröven. jag hörde om den i radion en dag, . jag hade inte vågat gå ut på en balkong. jag är höjdrädd. Hoppas att det dyker upp något annat boende för er.ha en bra dag i morg oxå kram Gittam

Kim sa...

Den där Svinröven blir man ju nyfiken på bara av namnet...
Förstår precis vad du menar med Paviljongen, var där förra (?) året och tyckte samma sak. Känns som om de tänker att "ja ja, folk kommer ju alltid hit ändå".

Tant Gul sa...

Vilket härligt utflyktsmål! helt i min smak. Jordnötssås är också i min smak. Gott!

Remsan sa...

Vilka härliga bilder. Ser verkligen ut att ha varit en skön dag. Så mysig bild på dig och prinsen. Det gör inget om han följer med på bloggträffen ;-)
Alltså, jag älskar jordnötssås. Så där brukar min tallrik ut också se ut. Yummie!

Kaksmulan sa...

Vilka härliga vårbilder! Ett bra recept på jordnötssås tackar man minsann inte nej till heller, gott!