Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 15 april 2012

Solrosbröd

Helgfrukost! Jag älskar helgfrukost! Nu för tiden hinner jag ju ta långfrukost varje dag (med vissa avbrott för uppmärksamhet av Oliver). I veckorna serveras det gröt till 99% så till helgen tycker jag man har all rätt att sväva ut. Ofta köper vi croissanter (bake off från Lidl som är såå goda). Scones gör jag alldeles för sällan. Däremot fastnade jag för fusk-surdegsbaguetten som jag vet flera andra har testat. Rör ihop kvällen innan och baka av på morgonen. Underbart gott och nybakat bröd. För ett par helger sedan testade jag göra Solrosbröd, som görs på samma sätt. Rör ihop kvällen innan och grädda på morgonen. Receptet hittade jag hos Remsan men vet att även detta bröd ursprungligen kommer från Martin Johanssons brödbok Enklare Bröd (står på önskelistan).

Härliga nybakade bullar

Solrosbullar
3 ärtor färsk jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl rågsikt
1 msk honung
1,5 tsk salt
solroskärnor
  • På kvällen: Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blandat ihop allt ordentligt. Degen ska vara lös. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar. 
  • På morgonen: Skrapa försiktigt ut degen ur bunken på ett ordentligt mjölat bord, dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö över rikligt solroskärnor. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 275° i god tid innan degen jäst färdigt. 
  • Dela degen i 6-9 bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Sänk värmen till  250° när du ställer in plåten. Ställ en form med vatten i botten på ugnen som ger ånga i ugnen. Du kan även slänga in en deciliter vatten i botten på ugnen och stänga luckan snabbt i början av gräddningen. Grädda bullarna i 15-20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.

Olika former

Långfrukost!!

7 kommentarer:

Kim sa...

Någon gång, då jag äger lite framförhållning, ska jag också göra nattjästa bröd. Köpte en påse med solroskärnor igår, kan äta dem som godis, men får se till att baka dessa bullar med dem också.

Anonym sa...

dom ska jag prova lycka till med festen i dag Kram Gittan

Ann-sofi MATSAFARI sa...

Brödet ser både snyggt och gott ut! Tack för receptet, det ska testas till nästa helg:)

Maja sa...

3 ärtor ? :S

Maja sa...

3 ärtor ? :S

Spanienfrugan sa...

Långa helgfrukostar tillhör verkligen livets goda! Vi äter också rätt mycket gröt och flingor på veckorna så på helgen skall man absolut lyxa med nybakt tycker jag :)

Remsan sa...

Jag älskar dessa långjästa bröd. Snudd på att jag älskar Martin Johansson ;-)