Härliga nybakade bullar |
Solrosbullar
3 ärtor färsk jäst
3 dl kallt vatten
6,5 dl rågsikt
1 msk honung
1,5 tsk salt
solroskärnor
- På kvällen: Blanda ut jästen i vattnet och tillsätt sedan resten av ingredienserna. Blandat ihop allt ordentligt. Degen ska vara lös. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i 8-10 timmar.
- På morgonen: Skrapa försiktigt ut degen ur bunken på ett ordentligt mjölat bord, dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö över rikligt solroskärnor. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 275° i god tid innan degen jäst färdigt.
- Dela degen i 6-9 bitar och lägg dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Sänk värmen till 250° när du ställer in plåten. Ställ en form med vatten i botten på ugnen som ger ånga i ugnen. Du kan även slänga in en deciliter vatten i botten på ugnen och stänga luckan snabbt i början av gräddningen. Grädda bullarna i 15-20 minuter. Ta ut brödet och låt svalna på galler.
Olika former |
Långfrukost!! |
7 kommentarer:
Någon gång, då jag äger lite framförhållning, ska jag också göra nattjästa bröd. Köpte en påse med solroskärnor igår, kan äta dem som godis, men får se till att baka dessa bullar med dem också.
dom ska jag prova lycka till med festen i dag Kram Gittan
Brödet ser både snyggt och gott ut! Tack för receptet, det ska testas till nästa helg:)
3 ärtor ? :S
3 ärtor ? :S
Långa helgfrukostar tillhör verkligen livets goda! Vi äter också rätt mycket gröt och flingor på veckorna så på helgen skall man absolut lyxa med nybakt tycker jag :)
Jag älskar dessa långjästa bröd. Snudd på att jag älskar Martin Johansson ;-)
Skicka en kommentar