Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 13 april 2012

Fläskschnitzel på ungerskt vis

Det var ju en bit Fläskytterfilé med i lådan från Bodalsgris. Hittade ett recept i GP förra veckan på Fläskschnitzel på Ungerskt vis. Ja, när det är ungerskt så betyder det paprika i torkad och färsk form tydligen. Schnitzlar ska enligt mig vara stora och täcka hela tallriken men dessa blev lite mindre. Äger inget bra verktyg att banka ut kött med så blev en plastpåse och stöten till morteln. Man tager vad man haver...


Fläskschnitzel på Ungerskt vis
fläskytterfilé i skivor
vetemjöl
paprikapulver
salt och peppar
ströbröd
ägg
smör
  • Banka ut köttet.
  • Blanda mjölet med paprikapulver på en tallrik och ströbröd med salt och peppar på en annan.
  • Vispa upp ett ägg i en skål.
  • Vänd köttet först i mjölblandningen, sen i ägg och sist i ströbrödet. Stek på medelvärme i mycket smör ca en minut på varje sida. Se till att det finns smör under hela tiden annars blir det torrt.
potatis
röd paprika
salt o peppar
paprikapulver
  • Skala och tärna potatisen. Skölj den i kallt vatten för att bli av med stärkelse.
  • Kärna ur och tärna paprikan.
  • Stek potatisen i smör och olja på medelvärme tills den är nästan mjuk. Tillsätt paprika och kryddor. Låt fräsa med tills potatisen känns klar. 
Servera Fläskschnitzel och potatis med gröna ärtor, skysås och kryddsmör.

Kryddsmör: Blanda mjukt smör med salt, peppar, paprikapulver och lite cayennepeppar.

Skysås: koka ur stekpannan med lite vatten efter att ha stekt schnitzlarna. Sila till en kastrull och blanda med tomatpuré och kalvfond. Smakade av med salt och peppar och red med maizena utspätt i vatten. 

Inte så nyttigt men väldigt gott!
I dag har jag storstädat lilla lyan. Till och med putsat ett fönster. Helt slut landar jag i soffan med rester av Tacopajen och Let´s Dance. Idag när vi gick över torget så sålde grönsakshandlaren tre krukor basilika för 10 kronor! Japp!! Skam att låta bli att köpa. Men vad sjutton ska jag göra med all basilika?! Pesto eller något annat kul?

9 kommentarer:

Spanienfrugan sa...

Ja, schnitzel kanske man skulle ta och göra...

Pernilla sa...

kavel och plastfolie funkar också bra när man ska banka ut annars!

haha, jag älskar att så fort det är paprika i nåt så är det ungerskt. precis som när man ska göra nåt grekiskt så slänger man bara i lite fetaost. grekisk ärtsoppa, men fetaost. ungersk ärtsoppa, med paprika. rysk ärtsoppa, med vodka ;)

Millas Hälsoblogg sa...

Har ett recept på basilika och linssoppa på bloggen.
Ha en skön helg

Anonym sa...

gott.man ksn banka ut med en inte för stor kastrull. Går bra. Trevlig helg

Tant Gul sa...

Ser gott ut! Man kan frysa in basilikabladen. Ja inte allt förstås men det man inte hinner göra något med.

Remsan sa...

Åh, så gott! Jag älskar schnitzel. Detta låter mycket gott.

Linda-matstugan sa...

Åh, det här såg gott ut! Precis allt såg mumsigt ut, blev hungrig fast det är mitt i natten.

Matarkivet sa...

Ser jättegott ut!! Och klart att mortel-stöten funkar bra. Ibland tar jag kaveln till hjälp när jag ska banka kött. :)

Christer sa...

Oj, ser ju helt makalöst gott ut :)