Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 20 september 2011

Potatis- och purjolöksoppa

I dag är dagen då det är uträknat att lill-knodden ska "ploppa" ut. Men än så länge verkar h*n ha det gott där inne. Men troligen lite trångt om man tänker på den akrobatik den verkar utöva. Har varit väldigt seg idag och tillbringat eftermiddagen på soffan. Väldigt skönt!

Höstvädret fortsätter med regn och rusk och vad passar inte bättre än en värmande soppa då?! Potatis- och Purjolökssoppa tycker jag är väldigt gott. Och enkelt att göra. En återkommande soppa under denna årstiden i detta hemmet och varierar nog recept från gång till gång.

Potatis- och Purjolökssoppa 2 port
5 st potatisar av mjölig sort
1 morot
10 cm purjolök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk torkad timjan
1 msk dijonsenap
salt o peppar
1 dl matlagningsgrädde


Skala potatis och morot. Dela i mindre bitar. Strimla purjolök. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull. Häll på vatten, buljongtärning och timjan. Koka upp och låt koka till potatis och morot mjuknat, ca 15 minuter. Vispa med en ballongvisp, mixa med en stavmixer eller stöt med en potatisstöt. Koka upp och smaka av med salt, peppar, dijonsenap och grädde. Servera med en ostsmörgås.


Serveringsalternativ 2. Till lunch stekte jag några tärningar med lax i smör. Kryddade med citronpeppar och salt. La i en djup tallrik och hällde på varm soppa. Jättegott!!

8 kommentarer:

Fru Reija sa...

Hmmm jo trångt är det nog där inne.
Förstår att du "mår" segt.
:) Men vad jag väntar med spänning!
o vad tiden har gått fort !
Ha det bra och viiila på.
Du förtjänar varenda sekund !!!

Kram till er alla !

Katarina sa...

Soppan låter god! Ha det bra!!

Frostrosor sa...

Va? Har du inte lärt bebben klockan och kalendern ännu? ;-) Ut kommer h*n, än har ingen stannat kvar i magen! Vilken perfekt höstsoppa!

Åsa Holmström sa...

Hej Sofie!

Den lill* där inne kanske tycker det är för blåsigt och på tok för mkt regn på utsidan och väntar på lite sol :-)! Eller så väntar den på natten när du precis har somnat in som bäst, hihi!!
Jag älskar oxå purjolökssoppa, det är "sopptid" nu och jag älskar det!!

kram Åsa H

Fridas kök sa...

Mmmm, så gott! Soppor och köttgrytor finns det inte mycket om slår en kylig höstdag. Gärna nybakat bröd till soppan också. :-)

Matarkivet sa...

En favoritsoppa helt klart, även om jag inte har morot i min. Mums! Och så knäcke med stark ost till. Slurp!

Ann-Louise sa...

Så lilla bebe har fortfarande inte kommit ut... Tur för mig så att du hann dela med dig av detta goda recept. Klappa magen från mig. :)

Mårtenssons kök sa...

Vi läste "han" hela tiden när vi plötsligt upptäckte att det stod det ju inte alls:) Undrar just om vi är synska eller inte?
God soppa, den står nu på nästa veckas meny!