Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 18 september 2011

Det frodas i mitt köksfönster

För ett tag sedan gav jag ju er en "cliffhanger" på ett odlingsprojekt. Men gud!! vad det drog ut på tiden. Jag bad er gissa vad det var som växte i de små krukorna. Många gissade på basilika men ingen lyckades gissa koriander. Förstår det. För det tog lång tid innan det väl såg ut som koriander.

Jag köpte, innan sommaren tror jag, burkar på IKEA med frön. Det var som en liten kudde av pressad jord som man skulle blötlägga och sen så fröna på. Jag tyckte att det såg så lite ut så jag spädde på med lite extra jord. Vet inte om det var därför det tog lite längre tid än en vecka från sådd till skörd.

Burkar från IKEA med jord och frön
1 vecka efter sådd
2 veckor efter sådd
ca 1 månad efter sådd. nu kan man börja skörda
Koriandern står sig bra och jag har bara skördat lite enstaka blad till garnering mm. Det tog väldigt lång tid för den att ens se ut som koriander. Bladen var länge avlånga. Basilika går ju alltid åt. Hade varit kul om den tog sig och bara växte och växte. Är såå imponerad av Mårtenssons basilikaodling. Man kan ju undra vad de göder den med?!

Det fanns flera olika kryddor på IKEA. Ångrar att jag inte köpte fler för har inte sett dem där igen. Någon annan som testat?

3 kommentarer:

Remsan sa...

Jag såg dem också på Ikea, med det var då. Borde köpt några med koriander för den jag köper vissnar alltid. Vill kunna ha örtkryddor hemma så jag kan ta när andan faller på. Men många håller sig inte så länge av de köpta. Så jag hatar när trädgårdslandet täcks av snö :-(

Mårtenssons kök sa...

... Det skulle du bra gärna vilja veta, va...:)
Kan rapportera att Basilikan fortfarande är lika stor till växten, även om bladen är lite färre till antalet nu. Funderar på att plocka av bladen som är kvar och frysa in dom, det börjar bli lite väl kallt för den att stå på balkongen nu.

Odla egna från frösådd har vi inte testat, låter spännande att prova.

Ansibecki sa...

Jag har sått dill, basilika och persilja i år och sen har jag köpt andra örtkryddor i kruka och planterat om i lite större krukor i köksfönstret. Dillen var den enda som inte klarade sig särskilt länge. När jag sådde täckte jag över med plastfolie så jag slapp vattna i början. Nu har jag krukorna på tallrikar och vattnar underifrån på tallrikarna. När jag kokar grönsaker sparar jag vattnet och använder det som gödning. Sedan jag började med det växer örtkryddorna som aldrig förr :)