Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 september 2011

Skånsk Äppelkaka

Skånsk Äppelkaka. En sån klassiker!! Kanske mest om man är skåning kanske?! En klassisk dessert  borde ju bara ha ett recept. Matrepubliken bjöd på Skånsk Äbblakaka med kavring när vi var där i vintras och Mårtensson gjorde i helgen en med fullkornskorpor. Jag blev helt enkelt tvungen att googla på vad det ska vara. Så här kan man läsa på Wikipedia:


Skånsk äppelkaka (eblakaga) är en traditionell och mäktig efterrätt av skånskt ursprung. Serveras traditionellt bl.a. i samband med Mårtensgåsfirandet den 11 november. Skånsk äppelkaka är en sorts smulpaj och den finns flera varianter: rivna, skivade alternativt klyftade äpplen, äppelmos, eller blandningar av de båda. Varianter med (endast) äppelmos är troligtvis inte traditionella, utan moderna (förenklade) recept. På äppellagret läggs ett lager smulat bröd och ovanpå detta smör och socker. Till äppelkakan serveras vaniljsås eller vispgrädde. Traditionella Skånska äppelkakor bakas med smulat mörkt rågbröd t.ex kavring, men den vanliga moderna tappningen använder smulat ljust bröd el. ströbröd.
Dansk äppelkaka (æblekage) är lik den skånska men toppas med vispad grädde ovanpå brödsmulorna.

I går hade jag min vän, kollega och granne Ida på fika. I Katja-regnrusket tyckte jag det var passande att bjuda på lite äppelkaka. Jag gjorde en variant av skånsk äppelkaka.

Skala, klyfta, kärna ur och skiva äpple (svenska äpplen såklart!). Smörj en ugnsfast form. Strö lite ströbröd och socker i botten. Lägg ett lager med äpple. Strö ströbröd och socker ovanpå och därefter ytterligare ett lager med äpple. Avsluta med ett tjockare lager med ströbröd, socker och även kanel. Hyvla smör med en osthyvel och lägg över. Grädda på 200 grader i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

En mycket trevlig höstfika. Nä, vi skvallrade inte sååå mycket jobb. Bara lite. Måste ju hålla mig uppdaterad. Med sig hade Ida en hel hög med Mat-tidningar. Mycket härlig läsning och inspiration! Tack för en trevlig stund, Ida.


9 kommentarer:

Matarkivet sa...

Det går visst inflation i skånska äpplekakor nu. Kul!

Slickepotten.net sa...

Smarrigt!

Mårtenssons kök sa...

Kul att de dessutom skriver Eblakaga på Wikipedia:) Mer skånska åt folket! Och gärna skånsk eblakaga då:)

karin - trattoria sa...

jag skäms faktistk lite för att säga att jag aldrig bakat en skånsk äppelkaka...det är nog dags nu!

karin - trattoria sa...

jag skäms faktistk lite för att säga att jag aldrig bakat en skånsk äppelkaka...det är nog dags nu!

Anonym sa...

Det är jag som ska tacka vännen!
Kram Ida

Remsan sa...

Men ska det inte vara skånska äpplen, inte bara svenska? ;-) Jag har bara smakat den varianten med blandat äpplen och äppelmos med ströbröd ovanpå. Kavring tyckte jag lät mycket spännande. Då blir det ju som mellanmål!

Nathalie sa...

Låter gott! Har tyvärr allergiker ibland oss som inte tål skorpmjöl, får bli äpplekaka med maizena mjöl istället ;)

Anonym sa...

Äblakaga på skånska ÄR traitionellt med äblamos och kavring. Det är absolut inte en modernisering av kagan att ha mos i utan klyftorna är det moderna inslaget. Den danske varianten är med äppelmos, rasp( kagesmulor el. ströbröd stekt i smör) och pisked flöde(vispad grädde) varvat, gärna i en glasskål så att man ser de olika skikten.