Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 19 september 2011

Inspirerande matprogram på TV

Hur många matprogram får det plats med på TV? Halv åtta hos mig, 4 stjärnors middag, Leila bakar, Vad blir det för mat.... Ja, när man än sätter på TV tycker jag att det finns ett matprogram i någon kanal. Väldigt trevligt när man är intresserad men snart på gränsen för mycket. Kvalitén svajar ju och vissa är bättre än andra.

Länge har jag följt Halv åtta hos mig nästan slaviskt men börjar tycka att det handlar mer om personligheter, homestyling och inredning än om matlagning.

Just nu är mina favoriter Niklas Mat och Landet Brunsås (heja svt!) Kvalité och givande matprogram tycker jag. Landet Brunsås går in på djupet i olika ämnen. I morgon tisdag, kl 2100, är ämnet socker. "Svenskarna äter mer än dubbelt så mycket godis som resten av Europa. Är det för att maten är tråkig, vädret dåligt eller för att det svenska godiset är så bra?" Intressant!

bild från svt.se
Niklas åker denna säsongen runt på världskända restauranger och är prao i köket. Hittills har han varit på Noma i Köpenhamn och en indisk restaurang i New York. Otroligt intressant att följa deras passion och arbetet bakom framgången. Noma står högt på listan över restauranger jag vill besöka. Niklas Mat går på torsdagar kl 2000.

bild från svt.se

bild från tv4.se
Ett nytt program som börjar på onsdag i sjuan är Den stora matresan med underbara Per Morberg. I programserien åker han runt i landet och lagar svenska paradrätter på sitt sätt. Vad man sett på reklamen verkar det bli galet intressant.

Vad har ni för favoritmatprogram? Tycker ni det börjar bli för mycket?

11 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Håller faktiskt med dej där. Halv 8 har vi gett upp helt och hållet, känner att det räcker med det nu. Tyvärr har vi helt missat Niklas mats nya programidé, vi är väl inga större fans av just hans förra matprogram men detta ska vi kolla närmare på. Noma, ja tack!
Leilas program orkar vi faktiskt inte heller med längre, känns som det är risk för uttjatning för vissa i rutan... Men Morberg, han ger vi faktiskt en chans till!

MÅ Gott sa...

Trots att vi är intresserade av mat OCH ser mycket på teve så ser vi förvånansvärt lite på just matprogrammen. Niklas Mat såg jag första avsnittet sedan glömdes det bort, Landet brunsås tänkte jag se, men har också glömt... Gillar Morberg och kommer förhoppningsvis att titta på det. :)

Pernilla sa...

jag har också gett upp Halv Åtta Hos Mig, tycker inte alls det är intressant längre. har tröttnat på de flesta matprogram faktiskt, nu tittar jag bara på "Top Chef - Just Desserts" på åttan på söndagar kl.18, det är fina grejer det :)

Fröken Dill sa...

Tack för tipset om att Landet Brunsås börjat igen. Ser väldigt sällan på TV, men det kan man ju inte missa.
Tycker fröken Dill

Matarkivet sa...

Det är jättebra att du tipsar så jag vet vad jag ska välja på SVT play :) Undrans om sjuan har någon iplayer...? Visste inte ens att den kanalen fanns!

Emma Newbiecooking sa...

Jag såg Niklas på play igår, hade först inte tänkt se det för att när jag läste om att han skulle vara praktikant tänkte jag att det skulle bli sämre när han inte lagar lika mycket mat.
Men jag tycker det var helt underbart! Jag gillar att man får se en annan sida av saker och ting och det är kul att han bjuder på sig själv.
Annars ser jag Top Chef och Masterchef. Gillade Rachel Ray tidigare men nu har så mycket annat tjafs tagit över och maten är ett stressat inslag de sista minuterna bara.

Kim sa...

Tummen upp för Landet Brunsås!
Tveksam tumme för halv åtta som börjar känna lite uttjatat tyvärr.
Förhoppningsvis en tumme upp för Morberg.

Charlotta sa...

Nä, håller med Mårtenssons - trött på Leila. Överexponering! Landet brunsås har jag faktiskt aldrig tittat på, vilket jag borde - många säger att det är bra. Mina favoritprogram i matlagningsväg är nog nästan Jamies, tror jag. Han är grym!

Erika Skogly sa...

Jag älskar Halv 8. Det är lagom långt när man har mycket annat att stå i på kvällarna. Sen tycker jag att de haft ganska bra recept som man själv velat prova.

karin sa...

jag tittar på tv så sällan, men om jag tittar blir det oftast på svt play och de programen som visas där, svt rules! :D

Diana sa...

hinner inte följa nåt program slaviskt... tyckte om leila.. och halv åtta hos mig.. men orkar inte med det heller längre... gordon ramsey och kniven mot strupen e bara att zappa förbi om man inte vill få upp kvällsmaten... tjackiga människor som överdriver.. jobbigt... jamie läspar osv... man stör sig hela tiden.. :-)