Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 26 september 2011

Linsgryta med sting

Är ganska dålig på att laga vegetarisk mat. Inbillar mig att Johan inte är så förtjust i det. Borde kanske införa en dag i veckan då jag lagar vegetariskt. I Laga Lätt (9/11) var alla recept vegetariska. Ska försöka inspireras. Började med en Linsgryta som lät jättegod. Och det var den. Ändrade om liite och minskade ner receptet till två portioner.

Linsgryta
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 grön peppar
1 dl röda linser (okokta)
1,5 dl vatten
1/2 burk körsbärstomater
1 liten burk kokosmjölk
1/2 lime
salt och peppar
färsk koriander

Skala och riv vitlöken. Skala och hacka löken. Hacka chilin. Behåll fröna (blir lagom sting med frön från grön chili). Fräs vitlök, lök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt linserna och låt dem fräsa med en kort stund. Häll på körsbärstomater, kokosmjölk, vatten och saften från limen. Låt koka ihop under lock i 10-15 minuter eller tills linserna är mjuka och vätska kokt in. Smaka av med salt och peppar. Servera med färsk koriander och ev mer pressad limesaft över.
Supergott!!


Detta får bli mitt bidrag till Månadens Utmaning hos Kalasgott. Denna månaden är temat stekar, soppor och grytor. Vad passar inte bättre än en vegetarisk och mustig gryta med sting?!



8 kommentarer:

Katarina sa...

Vad gott det låter! Jag har bara vegetariska recept på min blogg, så kanske du hittar där något att testa :)

Ann-Louise sa...

Yum-o! Rätten är ju till om med veganskt. :D
Betyder detta att vi kommer att hitta ett nytt vegetariskt recept på bloggen varje vecka framöver? ;)

Matarkivet sa...

Har fått höra av min brittiske pojkvän att vi äter mkt kött, inte så att han klagar eller så men det är mkt fokus på kött i Sverige jämfört med här. Och det finns ju så många goda vegetariska recept att välja mellan. :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

åååh, jag läste också om den här grytan i laga lätt och den låter toppengod! Jag älskar linsgrytor - ja, grytor i allmänhet <3 Kul att du blev inspirerad, en vegetarisk dag i veckan stödjer jag starkt (mer inspiration till mig) ;)

Kim sa...

Har samma laga lätt hemma, men måste missat det här receptet. Bra att du påminde om det för jag är så dålig på att göra andra linssoppor (som ju är så gott!) än den vanliga vi alltid gör. Det är ju aldrig dumt att variera sig lite.

Pernilla sa...

jag försöker att alltid göra minst två vegetariska rätter i veckan. och i början var det rätt så mycket muttrande från jimmy (är nog en falköpingsgrej det där...) men nu när det gott några år så muttras det inte alls och vissa vegetariska rätter är till och med favoriter. det gäller att få det till en vana bara, sen är det lätt som en vegetarisk plätt! (pajer och soppor funkar alltid som vegetariskt om fantasin tryter på annat sätt.)

Lisa sa...

Å linsgryta! Så god den verkar. ;D
Mannen i det här huset ska till Tyskland på lördag så jag ska äta SOPPA(som han hatar! :P) men kanske jag ska tänka om å äta detta i stället? :)

Mikaela sa...

Ser inte dumt ut!