Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 11 september 2011

Kantarellrisotto och Tomatbrushetta

I går åt vi det godaste vi ätit på länge, enligt min sambo. Ja, jag håller med. Det var gott! När vi diskuterade maten på eftermiddagen föreslog jag svamprisotto, då jag var sugen på det. Tanken var kanske att vi skulle ha något till. En kött eller fiskbit. Gick till o med i saluhallen och kunde köpt vilken godbit som helt men Johan tyckte att man bara kan äta risotto. Det gör man ju i Italien. "Eller kanske vi kan ha bruschetta till", föreslog sambon. Risotto är gott, bruschetta är gott. Så varför inte tillsammans. Så blev det! Och det var gott!

Tomatbruschetta
Tomater i blandade färger
salladslök
vitlök x2
grön peppar
olivolja
basilika
salt o peppar

Hacka tomaterna. Strimla salladslök. Hacka vitlöken fint. Hacka grön peppar fint. Blanda ihop med olivolja, strimlad basilika. Smaka av med salt och peppar.

Dela en ciabata. Ringla olivolja över. Dela en vitlöksklyfta och gnugga brödet med. Rosta i ugnen på 250 grader tills brödet fått fin färg.


Kantarellrisotto 2 port.
2 dl arborioris
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
en "näve" kantareller
1 dl vitt vin
ca 4 dl varm grönsaksbuljong
salt och peppar
riven parmesan

Tvätta/rensa svampen. Riv/hacka ner i mindre bitar. Fräs i smör i en tjockbottnad kastrull. Låt all vätska koka bort. Hacka lök och vitlök fint. Låt fräsa med kantarellerna. Ska inte få färg, bara bli mjuk. Tillsätt riset, fräs ca en minut. Häll på vinet och låt ånga bort. Späd med buljong, lite åt gången. Låt koka på svag värme i ca 15 minuter. Rör nästan hela tiden. Smaka av. Riset ska fortfarande ha en hård kärna och risotton ska vara krämig, nästan rinnande. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att röra ner parmesanen precis före servering. Servera med lite extra parmesan.

Gott gott gott!!  


I dag har vi haft en sån där lugn och skön söndag. Eller, egentligen har hela helgen varit väldigt lugn och skön. Blev en sväng till IKEA där vi fixat lite smågrejer. Allt stod på lappen. Bara något liiitet extra. Bra jobbat tycker jag. Trodde kanske det skulle bli regn men det var ganska varmt/kvavt och solen tittade fram ibland. Vi åkte till Gunnebo Slott. De hade tema Jordens mat i helgen med lite utställning, provsmakning och föredrag. Trevligt! Tog en fika tillsammans med Johans bror med familj. Det fiket har verkligen hur mycket som helst gott att erbjuda! Har ni vägarna förbi så tveka inte!

16 kommentarer:

Remsan sa...

Jag vet inte vad det är med risotto, men jag har så svårt för det. Kanske är det den lite grötiga konsistensen. Kantareller är ju annars gott ;-) Och bruschetta med för den delen.
Vi var också på ikea i helgen. Skulle köpa en massa, men kom ut 3 h senare utan någonting...

Frostrosor sa...

En middag precis i min smak! Fullkomlig äääälskar ristotto och även bruschetta för den delen!

Katarina sa...

Vilka härliga smaker! Gillar både risotto och bruschetta!

Tant Gul sa...

Kantarellrisotto! låter väldigt gott!!

Matarkivet sa...

Jag fördrar faktiskt risotto som en egen rätt för det är så mäktigt, men klart att det är gott med bruschetta till också. :)

Mårtenssons kök sa...

Vojjne, vojjne, två så goda tillsammans på samma tallrik, finfin middag minsann!

IKEAbesök har vi också i tankarna, men det känns som vi bara skjuter upp det hela tiden... Trivs inte alls på Malmös "nya", även om vi är IKEA-tokiga båda två!

Kim sa...

Två sådana goda ting på samma tallrik, oj oj oj. Måste nog sno det konceptet. Tänkte åka till Gunnebo, men sen kom något i vägen. Något kallat söndagslathet :)

tina sa...

Vilken fin bild, vad gott det ser ut! :-D

Slickepotten sa...

Jag säger bara en sak: MUMS!

Pernilla sa...

ååh, så gott :) och vad mycket matgrejer som hände överallt i stan i helgen då, jag missade givetvis allting eftersom jag var upptagen med... ehm, söndagsmagsjuka.

Sockertussen sa...

Detta ser helt underbart gott ut =D

Helena sa...

Alltså både bruschetta och kantarellrisotto - lyckan är ju gjord! Två av mina absoluta favoriträtter!

Anonym sa...

Ser ju supergott ut! Tack för idag, myspys!

Kram Ida

Victoria sa...

Åh, vad smarrigt!! Risotto lyckas jag aldrig med, blir bara grötigt... ;)

Mor-Mia sa...

Ojoj vad gott det både låter och ser ut på bilderna!!

Grattis även till din graviditet :)

Kram Mia

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

åhå, åhå, risotto är ju fantastiskt, och kantareller i risotto gör det hela himmelskt gott!! Och så bruschetta... Jag skulle ju äta ihjäl mig ;)