Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 14 september 2011

Kanelbullar i väntan på....

Lite rastlös börjar jag bli. Det är konstigt att bara gå och vänta. Man vet inte riktigt vad man väntar på. Jo, jag vet ju att det är en bebis jag väntar på men hur kommer det att bli?? Hur kommer han/hon att vara? Se ut? Jag funderar allt mer. Antagligen är det för att jag har tid till det. Mår ju fortfarande väldigt bra och i dag går jag in i sista veckan i graviditeten. Men vad jag förstått kan det dröja några veckor till. Eller bara några dagar. Ja, det är spännande!

Även Johan har varit hemma idag och igår. Han skadade ögat på jobbet i måndags och är hemma och vilar det. Helt rött, skaver lite, rinner och är ljuskänsligt. Man kan säga att det var "nära ögat". Några millimeter till så hade synen kunnat påverkas.

Så igår när vädret var skit och man inte kunde göra så mycket så bestämde jag mig för att baka lite Kanelbullar. Har funderat på det ett tag. För hur gott är det inte med nybakade kanelbullar?! När man väl är hemma och kan äta dem nybakade får man passa på. Receptet tog jag från Leilas "a piece of cake". Nymalda kardemummakärnor och mycket smör som gör dem saftiga. Receptet säger att det ska bli 18-24 bullar eller 2 kransar. Tror jag fick ihop närmre 50 bullar. Gjorde antagligen dem lite mindre.

Kanelbullar
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special

Fyllning:
200g mjukt smör
1 dl råsocker strö
2 msk kanel
ca 100 g riven mandelmassa
  • Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ca 37 grader.
  • Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  • Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  • Jäs i bunken i 45-60 minuter.
  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda i hop fyllningen.
  • Dela degen på två. Knåda och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllning och rulla ihop. Dela till lagom stora skivor, ca 3 cm. Lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa 45-60 minuter under en handduk. 
  • Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ät nybakade och njuuut!!

11 kommentarer:

Victoria sa...

Vad sugen jag blev på kanelbullar nu!

Sv: Ja, det blev visst så, haha! ;D

Slickepotten sa...

Kanelbullar är så gott!

Nu blev jag toksugen på ljumma bullar med ett glas iskall mjölk.

Katarina sa...

Så fina kanelbullar!

Matarkivet sa...

Så mumsigt med kanelbullar, jag bakar dem sällan eftersom vi inte har någon frys att tala om, men jag kanske ska ge mig på att göra en minisats eller nåt, för gott är det!

MÅ Gott sa...

Mycket smör brukar vara det bästa! :)
Jag var på ett bageri i somras och där gjorde de kanelbullar i två olika storlekar, dels de här jättestora och dels lite mindre som är mera lagom. Bra initiativ tycker jag!

Låt mannen vila ögat ett tag och sedan är det väl bara att proppa i sig ett gäng bullar och föda barn!

Anonym sa...

Det finns inget som slår doften av nybakta kanelbullar när man kommer hem!

Mårtenssons kök sa...

Mums! Kan det vara sånt där mammaboande som man läst om, då det bakas, saftas, syltas och läggs in?

Millas Hälsoblogg sa...

Så gott blir sugen på att baka.

Kim sa...

Det är inte så mycket som slår nybakade kanelbullar! Och det var värst vad fina de blev.
Nu är inte jag så bevandrad i barnafödande och vad man bör säga till blivande föräldrar men: hejja hejja!

Ann-Louise sa...

Vilka fina kanelbullar! Min mamma bakade alltid världens godaste (och skevaste) kanelbullar när jag växte upp. Jag och min bror fick äta precis hur många vi ville när de var nygräddade och det brukade bli en sisådär 10, 12 stycken. Det är nog dax för mig att åka och hälsa på mamsen snart för en ny omgång...

Pernilla sa...

Precis samma recept som jag och Kasper bakade efter idag. Grymt goda. Inte konstigt med den mängden smör :-).