Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 8 september 2011

Fiskgratäng med Fänkål

Precis hemkommen från några dagar i Skåneland. Sovit, vilat, ätit, umgåtts och ätit lite till. Härliga och välbehövliga dagar! Nu ska jag fortsätta vila, äta och umgås. Fast i annan miljö och med andra människor.

Gjorde en smarrig Fiskgratäng i skåneland. Fiskbilen var stängd just denna dagen så det fick bli fryst fisk. Gillar egentligen inte men blev riktigt gott. Fiskgratäng går ju att variera i all oändlighet av vad som finns hemma. Försökte hitta något bra recept men blev en bra kombination av en uppsjö. Hittade lite fin dill i trädgårdslandet som överlevt den senaste tidens regn. Löken låg på trappen på tork inför vinterförvaring. Underbart!

2 pkt frysta torskfiléer á 400g
1 gul lök
1 liten fänkål
frysta och tinade räkor
potatismos
god sås
citron
dill
riven ost
  • Sätt ugnen på 200 grader. Skär fisken i bitar och lägg i en smord ugnsfast form. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter så den får tina lite. Spara vätskan som blir i formen. 
  • Skiva fänkål och lök tunt. Fräs utan att ta färg i smör. Lägg som ett täcke ovanpå fiskbitarna.
  • Gör potatismos. Krydda med salt, peppar och muskotnöt. Snåla inte med smör och en skvätt grädde.
  • Gör en god sås. Smält smör i en kastrull. Strö över vetemjöl och vispa ihop. Späd med mjölk, grädde och fiskspadet. Lite åt gången och vispa hela tiden så du slipper klumpar. Smaka av med salt och peppar. Pressa saften ur en halv citron och hacka dill och häll i. Koka snabbt upp. 
  • Lägg potatismos runt fisken. Lägg räkor ovanpå fisk och fänkålsfräs. Häll sås i mitten och skaka ner så det får plats så mycket sås som möjligt runt fisken. Strö lite riven ost ovanpå. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter. Känn så fisken är klar och moset ska ha fått en fin färg.


Lite rivna morötter till den krämiga och goda gratängen. Goda smaker av fänkål, dill och citron. Blir inte så snyggt när man lägger upp men smakade desto bättre. Yammi!

5 kommentarer:

Tant Russin sa...

Fänkål alltså. Underskattad grönsak tycker jag!
Låter som en go liten semester i Skåne.

Pernilla sa...

jag brukar alltid få höra att vi dalfolk är så himla patriotiska och stolta över dalarna, men jag tror nog att ni skåningar är snäppet mer förälskade i erat landskap ändå :)

gratänger går ju knappt att få det att se gott ut, men alla vet ju att det är bland den godaste maten så det gör ingenting. jag åt galet god fisksoppa på jobbet idag, mmmm!

Mårtenssons kök sa...

Så härligt att få komma hem till familjen, bli lite omhändertagen och vila upp sig lite. Sen är ju Skåneland ändå Skåneland:)

Nej, snyggt blir det inte men huvudsaken är ju att de smakar gott:) Vi käkade också fiskgratäng idag, fast med spenat och lax. Verkar vara en fiskens dag idag:)

MÅ Gott sa...

Fänkål är ju jättegott, men i fiskgratängen har jag aldrig provat den.

Mor Mona sa...

Väldigt god o vällagad fiskgratäng. Blev lite kvar i formen igår, så det blev god restmat idag. Härligt att träffas några dagar mitt i veckan. Sitta mitt emot varandra vid matbordet o äta o fika, vila på var sin kudde i soffhörnan o prata om våra liv och ta en runda i trädgården o tiita på det som fortfarande växer o blommar. Hoppas det inte dröjer alltför länge tills vi träffas igen! Kram kram!